;
skip to Main Content

Hersenonderzoeker: hoe word je dat?

Hoi! Ik ben Martijn. Ik ben 30 jaar en ik ben hersenonderzoeker in het VU ziekenhuis in Amsterdam. Ik doe vooral onderzoek bij gezonde mensen en bij mensen met multiple sclerose. Ik wil mijn ontdekkingen graag met jullie delen. Ik ga jullie dus elke maand iets over mijn onderzoek vertellen! Enne… als jullie iets van mij willen weten dan hoor ik dat natuurlijk graag!

Blog_Martijn_01_zeilboot_200-3Toen ik vroeger zo groot was als jullie, wist ik heel zeker dat ik kok wilde worden. Of timmerman. Voor het huis van mij en mijn vriendinnetje had ik de schoorsteen al in elkaar getimmerd. Knutselen vond ik eigenlijk het leukste wat er is. Zo knutselde ik samen met mijn vriend een zeilboot in elkaar. En een soort model van San Francisco, een grote stad in Amerika. Op zaterdag ging ik altijd naar de padvinderij. Weten jullie wat dat is? Samen met de andere padvinders gingen we op speurtocht, en bakten we brood op een kampvuur.

Toen ik naar de grote school ging, wist ik niet meer zo zeker wat ik wilde worden. Ik deed het VWO, en vond vooral computers erg interessant. Knutselen vond ik ook nog steeds leuk: samen met een vriend bouwde ik een printer die op het schoolbord kon tekenen. Je zult wel denken: wat een maf idee. Maar in die tijd bestonden er nog geen digitale schoolborden! Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat wij het digitale schoolbord een beetje hebben uitgevonden.

Na de grote school ging ik naar de universiteit. Eigenlijk wist ik het nog steeds niet zo goed, maar omdat ik computers erg leuk vond, ging ik meer leren over elektriciteit. Ik leerde daar van alles over de stroom die uit het stopcontact komt. En ook over hoe een computer werkt. Of hoe je een computer kan programmeren! Ik ontdekte daar ook dat ik eigenlijk de apparaten in het ziekenhuis wel heel erg interessant vond. En je raadt het al: zo ben ik hersenonderzoeker geworden.

Blog_Martijn_200Om hersenonderzoeker te worden, hoef je dus niet naar een school voor hersenonderzoekers. Sterker nog: vaak komen hersenonderzoekers bij allerlei soorten scholen vandaan. Sommige hersenonderzoekers zijn dokter. Anderen weten veel van neuropsychologie (een moeilijk woord voor iemand die veel van de werking van de hersenen weet). En weer anderen zijn computernerds, zoals ik!

Het leuke is dat het dus helemaal niet uitmaakt naar welke school je gaat om hersenonderzoeker te worden. Om meer over hersenen en MS te leren hebben we juist heel veel verschillende soorten mensen nodig. MS is zo’n ingewikkelde ziekte dat we die alleen kunnen oplossen door samen te werken! Eigenlijk ben je als hersenonderzoeker dus een beetje een voetballer: één voetballer kan de wedstrijd niet winnen, maar met een team kun je dat wel! En je bent als hersenonderzoeker ook wel een klein beetje een padvinder: wij speuren naar de oplossing voor MS.

Wat wil jij worden? Ook hersenonderzoeker, net als ik? Of heb je een vraag over de hersenen die ik misschien kan beantwoorden? Ik hoor het graag van je! Stuur me een berichtje op Twitter, Facebook of via een e-mail naar m.steenwijk@vumc.nl!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top