Moeder is jarig

Mam heeft helemaal geen zin om haar verjaardag te vieren. In ieder geval niet met veel mensen, daar is ze veel te moe voor, zegt ze Vader heeft wel zin in een feestje en nodigt allemaal familie en vrienden uit. Moeder vindt dat Geert dan ook maar alles moet regelen.

7d7verjaardagtaartDat doet vader, hij doet boodschappen en stofzuigt extra. Het weekend dat mams verjaardag wordt gevierd, is Kazan er ook. Zijn baasje vertelt dat Kazan veel mensen juist heel gezellig vindt. Daan en Lot zijn benieuwd wat Kazan van zijn nieuwe spulletjes vindt, die ze op de rommelmarkt gekocht hebben. Op school is er niets meer gezegd over wat er op de rommelmarkt gebeurd is. Dimitri en Iwan zeggen geen woord meer tegen Daan en Lot. Wel zo rustig vinden ze. Ook meester Tom heeft er niet meer over gesproken. Daan en Lot vinden dat het net lijkt alsof er geen ruzie is geweest.

Mam ligt veel op bed. Ze is alweer vaker met de scootmobiel op pad geweest en gelukkig niet meer gevallen. “Wanneer gaan we nou eindelijk naar het pretpark?”, vraagt Daan. “Ja, dat wil ik ook wel weten”, reageert Lot. Moeder zucht. “Jongens we gaan eerst de verjaardag vieren en dan wachten we op wat beter weer!”, zegt vader. Daan en Lot zijn teleurgesteld.

De verjaardag begint rond vier uur ’s middags. Er is al koffie gezet en op de tafel staan allemaal verschillende gebakjes. Daan weet wel welke hij zou kiezen. “Eerst het bezoek en dan jullie”, heeft pap streng gezegd. Nu is het maar hopen dat juist dat gebakje blijft staan. Tante Saskia is gelukkig op dieet en ook de buurvrouw hoeft niet. Maar de rest eet wel allemaal gebak.

Daar is vader met Kazan. O, wat is hij blij met alle aandacht! Kazan begroet iedereen en wil door alle mensen geaaid worden. Kazan heeft helemaal geen interesse in de mand, speelballetjes of nieuwe riem, alleen eventjes in de nieuwe kluif. “Straks als we alleen zijn dan vindt hij het vast wel leuk”, zegt vader geruststellend als hij de verdrietige gezichten van Daan en Lot ziet. Daan vindt het niet leuk en als hij naar de gebakjesschaal kijkt, ontdekt hij dat zijn lekkerste verdwenen is. Wie is die aan het eten, vraagt hij zich af. Daan kijkt om zich heen, bezoek praat, lacht en hij ziet alleen andere gebakjes of lege bordjes.

Daan zucht, toen hij niet oplette is zijn gebakje natuurlijk opgegeten. “Zoek je dit lieverd?”, vraagt mama. In haar hand houdt ze een bordje met het gebakje wat Daan zo graag wilde hebben. “Ik had deze uitgezocht en heb er niet zo’n zin meer in, Daan wil jij hem?”, zegt moeder en kijkt Daan lachend aan, ze geeft hem een knipoog als ze ziet dat vader naar hen kijkt. Pappa bromt niet maar vraagt: “Toch wel gezellig zo je verjaardag, vind je niet?”. Mam knikt en Daan eet het overheerlijke gebakje op.

De volgende dag bij het ontbijt zegt mam: “Met moederdag wil ik lekker rust en ben ik benieuwd naar jullie kunstwerken, ik denk dat Hemelvaart een goed moment is om de kaartjes voor het pretpark te gebruiken!” Daan en Lot juichen. Kazan is al de hele ochtend met zijn nieuwe balletje aan het spelen en sleept deze overal mee naar toe. “Zo, we hebben je verjaardag al gevierd maar nu is het echt tijd voor mijn kado aan jou”, zegt vader. Mam kijkt hem verbaasd aan. Voor haar legt pap een mooi ingepakt doosje neer.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *