De ergotherapeute komt langs

Moeder is al zo lang zo moe en de huisarts denkt dat het misschien een goed idee is, dat er een ergotherapeute langs komt. “Wat is dat dan?”, vraagt Daan, als mam vertelt wie er vandaag op bezoek komt. “Dat is iemand die allemaal handige tips heeft en alles weet over hulpmiddelen”, legt mam uit.40dThemahulpmTrippelstoel

Dat vinden Daan en Lot niet zo interessant. “Daar hoeven wij toch bij te zitten?”, vraagt Lot. Mam schudt lachend haar hoofd. Even later komt een grote, glimlachende mevrouw, die mam een hand geeft. Ze zet koffie. Lot vindt haar computer veel leuker en gaat naar boven. Daan blijft nog even nieuwsgierig zitten.

Mam en de mevrouw praten veel, de mevrouw bekijkt ook hun huis. Daan wordt er niet blij van, het gaat alleen over MS en hoe het is om ziek te zijn. Mam heeft al een traplift, krukken, rolstoel en een scootmobiel. Nu begint de mevrouw over iets anders, een trippelstoel. Daan kijkt verbaasd op, wat is dat nou weer? “Dan zit je op een stoel met wielen die omhoog en omlaag kan”, legt de mevrouw uit. “O, een soort bureaustoel”, begrijpt Daan.

De mevrouw knikt. “Dan hoeft je moeder minder in huis te lopen en kan ze de was bijvoorbeeld zittend ophangen.”, legt ze uit. “Ja, want mam is vaak zo moe”, begrijpt Daan. Zo’n trippelstoel aanvragen lijkt moeder een goed idee. Die avond aan tafel praten ze nog na over het bezoek van de ergotherapeute.

“We hebben ook gepraat over mijn dagindeling”, vertelt moeder. “Dagindeling?”, Daan begrijpt het niet. “Het gaat er vooral om hoe Diana haar energie over de dag verdeelt, omdat ze zo snel moe is en de energie dus snel op is”, zegt pap en mam knikt. “Ik moet dus proberen dingen wat meer te verdelen”, zegt moeder. “Natuurlijk scheelt het ook als jullie meer helpen”, zegt vader. Daan en Lot zuchten.”

Ja, nu niet zuchten, maar luisteren”, zegt pap streng. “Jullie kunnen best wat meer helpen”, zegt hij. “Maar mam vraagt helemaal niets”, zegt Lot. Nu zucht moeder. “Dat klopt en daar heb ik ook over gesproken, ik moet meer hulp leren vragen”. “Dus we gaan een schema maken, ik en ook jullie gaan meer helpen. Zoals tafel dekken, Kazan uitlaten, helpen met koken en de was”.

Daan en Lot schrikken.”Ik weet niet of ik het bezoek van die mevrouw nou wel zo leuk vond”, piept Daan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *