23cbiebdaanlotkerstboom

Daan en Lot vieren Kerst en de laatste dagen van het jaar

 

Het is Kerstmis. Pappa en Daan hebben een mooie boom gehaald. Deze heeft eerst een nachtje in de schuur gestaan. Daarna is de boom mooi versierd. Alles in het blauw met zilver. “Daan, jouw frutsels staan er helemaal niet mooi bij. Kunnen die er niet uit?” vraagt Lot. Voordat Daan iets kan zeggen, reageert mam boos. “Nee Lot, Daan heeft dat heel mooi gemaakt en het blijft gewoon in de boom hangen!” Daan zwijgt.

Straks gaan ze naar opa en oma. Daar blijven ze ook slapen, net als tante Saskia en oom Ron en natuurlijk hun baby Sanne. Dat is meestal wel gezellig, zeker de spelletjes marathon. Dan mogen ze allemaal hun favoriete spel uitzoeken. Alle spelletjes worden gespeeld en de winnaars krijgen punten. Aan het eind heeft oma altijd prijzen. Eigenlijk voor iedereen. “Yes! Gewonnen!”, roept Daan hard.

Ze zijn de sjoelschijven nog aan het tellen, maar Daan weet het zeker. Hij heeft gewonnen. Dat betekent vijf punten erbij. Dan staat hij gelijk met Ron en samen bovenaan. “Lot, kan jij even op Sanne letten? Dan ga ik oma even in de keuken helpen. Je moeder is veel te moe”, zegt tante Saskia. Lot kijkt verbaasd op. Mam voelde zich net anders prima. Ook moeder kijkt verbaasd op.”Geef mij Sanne maar.” Moeder gebaart naar de baby.

“Je dochter is groot genoeg om ook wat te doen. Dan kan jij eindelijk eens blijven zitten”, zegt tante Saskia tegen haar zus Diana. Ze klinkt boos. Lot vindt het niet leuk, straks krijgen mam en tante Saskia ruzie! “Zullen we afspreken dat ik dat zelf bepaal”, zegt haar moeder. Oei, dat klinkt niet goed, vindt Lot. Ook Daan, vader, opa en oom Ron aan de andere kant van de kamer zijn stil geworden, ze kijken hun kant op. Dan begint de baby te huilen en steekt haar armpjes naar haar moeder uit. “Ik bedoel het alleen maar goed”, sust tante Saskia en pakt baby Sanne op.

“Diana, kan je even helpen de tomaten te snijden?”, het is oma die binnen komt. Alles weer goed, denkt Lot opgelucht. Het eten smaakt goed. Na het eten worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Ook al krijgt iedereen een kadootje, zelfs baby Sanne. Toch is het altijd weer spannend, vindt Daan. “De winnaars van dit jaar zijn Daan en Ron”, zegt oma. Daan juicht en steekt zijn armen omhoog. Ron geeft hem een hand en zegt: “Gefeliciteerd.” Daan krijgt een skateboard en oom Ron een flesje bijzonder bier met glas. Lot wordt derde en krijgt een blits handtasje.

Met Oud en Nieuw gaan Daan en Lot en hun ouders naar vrienden in de buurt. Mamma heeft vanmiddag even extra geslapen. Daan vindt het vuurwerk het mooist. Vorig jaar mocht hij samen met pap heel wat afsteken. Ze hebben eerst gegourmet en een dvd gekeken en dan is het nog geen twaalf uur! Wat duurt dat lang. Straks moet er eerst natuurlijk gezoend worden, voordat ze vuurwerk kunnen afsteken.

428biebdaanlotvuurwerkroodEindelijk is het dan zover! De vaders gaan met de kinderen naar buiten toe. Lege wijnflessen en een aansteek-lont mee. Daan vindt het geweldig spannend. Donker, koud en dan al dat geknal en ook het siervuurwerk vindt hij mooi. Het ruikt ook altijd zo speciaal. Lot gaat even naar buiten en dan snel weer naar binnen, ze vindt het veel te koud.

Daan wil samen met papa een vuurpijl afsteken. Hij doet deze pijl in de fles die midden op straat staat. Dan klinken er hele harde knallen achter hem. Daan schrikt en draait zich om. Het is net alsof zijn voet niet mee wil. Daan valt en hoort grote jongens met heel veel lawaai in de andere straat opnieuw knallen afsteken.
(wordt vervolgd)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *