Hoi,
Het is soms wel raar hoor. Mama heeft vaak last van doofheid. Maar dan niet in haar oren, maar op haar lichaam heeft ze regelmatig plekken die raar aanvoelen.

Mama zegt dat het door de warmte vaak erger wordt, of als ze te druk bezig is geweest.

Volgens mij heb ik jullie dat trucje wel eens uitgelegd, wat je kunt doen om zoiets een beetje zelf te voelen. Voor de zekerheid doe ik het nog eens. Het is echt grappig.

Je moet met zijn tweeën zijn. Dan zet je allebei een hand op elkaar, dus bijvoorbeeld jouw rechterhand en dan de ander zijn linkerhand, zodat duimpjes en pinkjes precies passen.

Dan wrijf je met je duim en wijsvinger van de andere hand over de middelste vingers van die twee handen. Dan voel je met je vingers de hand van de ander en ook met de andere vingers voel je eigenlijk niets.

Dat is mama’s ‘doofheid’. Zo voelt haar hele linker lichaamshelft al 12 jaar en soms plekken aan de rechterkant. En het is zo’n vreemd gevoel of juist niet. Een wonder dat mama daar niet dol van wordt.

Mama is eraan gewend geraakt. Alleen als het heel erg warm wordt en er weer nieuwe dove plekken bijkomen, vindt ze dat vervelend. Dan voelt ze haar broek niet op haar benen.

Het rare is dus dat je mama gerust onder haar voet kan kietelen. Daar voelt ze bijna niets van. Soms plagen we haar een beetje als ze ligt te dommelen. Dan reageert ze niet eens. Maar als mama ergens tegenaan loopt, dan kan dat juist weer heel erg pijnlijk zijn.

Of als je over haar hand wrijft, dan slaat dat gevoel om in pijn, net alsof haar hand tussen de deur heeft gezeten. Dat is toch raar! Zo voelt ze niets, en opeens zegt ze: “Niet doen, dat doet pijn.”

De dokters noemen dit gevoelsstoornissen en het past bij multiple sclerose. Mama heeft me verteld dat die gevoelsstoornissen kunnen verschillen van geen gevoel, een pijnlijk gevoel, prikkelend gevoel, maar ook warm of koud gevoel of bijvoorbeeld het gevoel dat er een band om je heen zit. Echt heel erg verschillend dus. Maar mama noemt het ‘dove plekken’.

Ook kan je met multiple sclerose heel vreemde dingen met je ogen meemaken. Sommige mensen hebben een ontsteking aan de oogzenuw. Dus dan kan het zijn dat diegene niets ziet met dat oog, of wazig of gewoon een scheef beeld.

Mama heeft wel toen ze heel jong was een tijdje alles wazig gezien. En 3 jaar geleden heeft mama een aanval gehad die ervoor zorgde dat ze met haar linker oog een rare grijze balk of vlek ziet als ze moe is of ook weer als het te warm is. Jammergenoeg is dat niet overgegaan. Ze heeft er niet zo heel veel last van, behalve met auto rijden en als de zon heel fel schijnt.

Mama vertelt dat je van al dit soort klachten vooral onzeker worden. Het komt en gaat wanneer het wil. Er is niet veel aan te doen. Rusten is vaak het enige. Vervelend hoor, dat onverwachte steeds. Dat is echt MS.
Daaaggg

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *