Een spelletje doen op je spelcomputer, tablet, telefoon of PC. Voor veel mensen met een handicap iets wat ze graag doen. Het aanbod is groot, er is voor ieder iets leuks. Maar voor mensen met een handicap of aandoening als MS kan het moeilijk zijn om een spel te spelen.

Je hebt er minder plezier in of kunt het helemaal niet spelen. Bijvoorbeeld omdat je hersenen trager werken en je alles wat er gebeurd niet snel kunt verwerken. Of omdat je ogen de beweging niet kunnen volgen. Ook als je je handen niet goed kunt gebruiken kan het moeilijk zijn een spel te spelen. Niet iedereen kan de knoppen goed indrukken of iets op het scherm aanwijzen met trillende vingers.

Gelukkig begrijpen steeds meer game-bouwers en game-designers wat mensen met een handicap nodig hebben. Dat vertelt het NOS nieuws van 10 maart 2023.

Sony

Sony bijvoorbeeld gaat op zijn spellen aangeven of die geschikt zijn voor mensen met een handicap. Het is een stapje in de goede richting. Je voorkomt hiermee een miskoop, maar het beperkt wel het aanbod. En dat is niet helemaal wat je wilt. Je wilt immers net als ieder ander zélf kunnen bepalen welk spel je kiest uit het hele aanbod. En ieder mens is anders, dus wat de één wel kan, lukt de ander niet.

Horizon Forbidden West

Ook bij anderen zijn grote aanpassingen. Bij Horizon Forbidden West bijvoorbeeld, gemaakt door de Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games, werd er vorig jaar extra veel aandacht aan besteed. Zo kunnen snelle delen van het spel worden vertraagd, bijvoorbeeld om beter op een vijand te kunnen mikken.

Het populaire spel Hogwarts Legacy heeft bijvoorbeeld verschillende opties voor niet-standaard spelers. Denk daarbij aan een betere leesbaarheid van ondertitels. Ook zijn er speciale controllers, die je met één hand kunt bedienen. Helaas is niet elk spel daarop aangepast. Laat staan dat het geschikt is voor de bediening met een blaaspijpje. Of met de beweging van je hoofd of ogen. Er is dus nog heel werk te doen voordat alle games toegankelijk zijn.

Meer weten over gamen met een beperking? Kijk dan eens op de website HIPerks.com. Hier vind je informatie over verschillende games en kun je je eigen ervaringen delen met andere gamers met fysieke of mentale uitdagingen.

Door: Redactie MSkidsweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *