
Hoi,
Misschien weet je nog dat mijn mama een ingewikkeld geheugenonderzoek zou krijgen?
Het heet een neuro-psychologisch onderzoek. Jemig, daar heb je weer zo’n woord. Ik heb aan mama gevraagd wat dat nou betekent, dat woord. ‘Neuro’ komt van neuroloog; dat is een dokter die alles weet van de hersenen en alle zenuwbaantjes in je lichaam, dus ook van M.S.. ‘Psychologisch’ is een moeilijk woord voor hoe je je hersenen gebruikt. Dus hoe je denkt, praat, hoe je eigenlijk bent. Ook hoe je geheugen werkt en dat hebben ze bij mama onderzocht
Mama moest 1.5 uur allerlei gekke, moeilijke en leuke testjes doen. Zo moest ze een grote rij woordjes steeds weer proberen te onthouden en na te zeggen. Ook moest ze een tekening namaken en later uit haar hoofd nog eens proberen na te tekenen. Er waren blokken waarmee ze figuren moest namaken. De mevrouw die het onderzoek deed, ging wat stukjes voorlezen uit een krant. Dan moest mama proberen het zo goed mogelijk na te vertellen.
Er was ook een soort plattegrond van een dierentuin en mama moest daarop allerlei aanwijzingen volgen. En een test die ‘de stroop test’ heet. Dat spreek je uit als ‘stroep’. Daarbij krijg je woordjes en kleurtjes. Het woord is dan bijvoorbeeld GROEN en dat woord staat in een rood vakje geschreven. Dan moet je de kleur van het vakje zeggen, dus ROOD. Ik heb die test ook gedaan, samen met mama in een geheugen trainboekje. Als je heel veel van die vakjes hebt, wordt het best ingewikkeld, hoor.
Er was nog veel meer, maar dat was mama alweer vergeten. Maar mama vond het erg moeilijk. Ze voelde zich wel behoorlijk dom, want ze had het idee dat ze er niet veel van bakte. Een poos later mocht ze terugkomen bij de dokter voor de uitslagen. Dan werd er verteld hoe ze het gedaan had. En eigenlijk blijkt dat mama het helemaal niet zo verkeerd had gedaan. De mevrouw die er verstand van had, kon wel zien waar de problemen van mama’s geheugen vandaan komen. Als je de ziekte MS hebt, ben je vaak heel erg moe. Die vermoeidheid zorgt ervoor dat mama niet meer alle dingen kan onthouden, of veel dingen tegelijk kan doen. Dat is juist wat mama altijd wil doen; alles nu en alles zo goed mogelijk. Dat lukt niet meer zo goed. Daarvan wordt mama weer wat bozig of verdrietig en dan lukt het helemaal niet meer.
Nu gaan de mensen van het ziekenhuis proberen om samen met mama plannen te maken, om de dingen makkelijker te laten gaan. Haar geheugen zal het doen zoals mama zelf is. Dus snel maar ook warrig. Ook heeft mama een boekje gekocht met geheugentrainingen. Die probeert ze te maken. Nou, ze zijn echt niet zo simpel hoor. We moeten dus weer veel oefenen. Sommetjes en geheugentraining. Daarmee kan ik mama wel helpen, want ik moet dit jaar zoveel leren in groep 6. Ik heb wel bijna elke week een toets van aardrijkskunde of geschiedenis, dus mama kan mij helpen Dan helpen we elkaar.
Daaaag.
Laatste nieuws
Wil jij ook je verhaal delen
Ik ben jonge mantelzorger – GLD doc
Lonneke en Jesse zijn jonge mantelzorgers. Wat dat is en waarom het belangrijk is dat…
Dit bericht heeft 0 reacties