;
skip to Main Content

App voor jonge mantelzorgers

Kinderen van ouders met een chronische ziekte willen graag helpen. Soms kan dat een beetje teveel worden. Er is nu een app waarmee kinderen kunnen testen hoe ze met de situatie thuis omgaan. En of ze daardoor in de toekomst in de problemen kunnen komen. De app is gemaakt door Dominik Sieh.

Kinderen met een chronisch zieke ouder zijn vaak al op jonge leeftijd mantelzorger. Ze helpen mee met de verzorging, geven medicijnen of gaan mee naar de arts. Ze hebben soms heel veel te doen en zeggen soms niet hoe zwaar ze het vinden. Het is niet altijd duidelijk of de kinderen het (te) zwaar hebben. Ze hebben wel elke dag te maken met de gevolgen van de ziekte van hun ouder. Soms door de extra taken, soms angst en onzekerheid over de toekomst van het gezin.

Eerder volwassen
Dominik Sieh, onderzoeker aan de universiteit van Leiden, zegt: “Kinderen lopen de kans speciale problemen te krijgen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld eenzaam of alleen voelen, of het gevoel hebben er niet bij te horen bij leeftijdsgenoten.

Deze kinderen zijn vaak eerder volwassen. Het ligt er ook aan of er broers of zussen zijn. De kinderen krijgen weinig hulp bij hoe ze om moeten gaan met de taken en tegelijk met hun eigen leven.” Uit zijn onderzoek weet Dominik Sieh dat chronisch zieke ouders vaak ook psychische klachten hebben. “De helft van deze ouders heeft depressieve klachten. We zien dit vaak op latere leeftijd terugkomen bij de kinderen.”

Vroeg in de gaten hebben of steun nodig is
Verschillende onderzoeken laten zien dat kinderen pas later echt snappen wat er allemaal gebeurd is. Ze voelen zich in de steek gelaten en krijgen vaker psychische klachten dan kinderen met gezonde ouders. Kinderen zouden veel hebben aan goede ondersteuning. “Waar ligt de grens tussen helpen of mantelzorger zijn? Hoeveel invloed heeft het op je schoolwerk? Hoe eerder mensen in de gaten hebben dat een kind extra steun nodig heeft, des te beter.”

Signaleren hulpbehoefte
Eerst heeft Sieh een lijst gemaakt voor professionele mensen. Dit heet een Screeninginstrument voor Adolescenten met een Chronisch Zieke Ouder. Afgekort is dat SACZO. Het is bedoeld voor kinderen met chronisch zieke ouders.

Er zijn acht vragen. Het doel is:
1. in de gaten krijgen wanneer een kind alles opkropt
2. gesprekken tussen de ouders en kind over de situatie
3. aan kunnen geven waar hulp bij nodig is

Huisartsen, jeugdartsen en bijvoorbeeld verpleegkundigen kunnen de vragen met de kinderen doornemen.

Speciale tips
Sieh: “We kwamen erachter dat het handig is als kinderen zelf tips krijgen hoe ze met situaties om kunnen gaan. Zo kwam het plan een app te maken. Jongeren kunnen de app gebruiken als hulpmiddel en zelf testen hoe het echt gaat. Ze vullen de acht vragen in en kunnen punten geven.”

Er zijn vier vragen over het gezin en vier vragen over persoonlijke ervaringen. “In de app kunnen kinderen testen of ze hulp nodig hebben. Maar ook kunnen ze tips krijgen bij de antwoorden die ze hebben gegeven. Bij ieder kind kan iets anders belangrijk zijn. De tips zijn dan ook speciaal op jouw persoonlijke situatie gericht. Soms blijkt dat een kind behoefte heeft aan professionele steun. Bijvoorbeeld met speciale gesprekken.”

Lotgenotencontact
Eén van de tips kan zijn om met je ouder over alles te praten. “Jonge mantelzorgers voelen zich verantwoordelijk en leren zelf met de situatie omgaan. Met steun gaat dat nog soepeler. We hebben de hulpbehoefte van de kinderen onderzocht. Vooral praten met kinderen die hetzelfde meemaken (lotgenotencontact) vinden ze heel belangrijk. Dat is ook bijna altijd een goed idee. Ze hebben behoefte aan informatie over wat het betekent om een chronisch zieke ouder te hebben. Wat doet de ziekte met het gezin? Hoe kunnen we elkaar beter steunen? De app helpt om er iets aan te doen en gaat steeds betere tips geven. Het mooie van de app is dat het jongeren verwijst naar de juiste hulp of zorg.”

Link om app te downloaden
Link Google playstore: klik HIER
Link Apple: klik HIER

Door : Angelique
Bron: Zorgenz.nl

Gepubliceerd op MSweb: 15-05-2017

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top