;
skip to Main Content

Betere toegankelijkheid gehandicapten

Tienduizend bedrijven, het Rijk en gemeenten beloven een betere toegankelijkheid voor gehandicapten. Daarmee bedoelen ze dat iemand met een handicap zonder problemen een gebouw en de omgeving in moet kunnen gaan. Daar moet hij hetzelfde kunnen doen als mensen zonder handicap.

ToegankelijkheidNederland heeft in 2016 het VN-Verdrag Handicap getekend. Bedrijven zijn nu verplicht om het leven voor mensen met een handicap zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarvoor moeten dingen veranderen. Organisaties die mensen met een chronische ziekte of handicap helpen, hebben nu geklaagd. Zij vinden dat de veranderingen te langzaam gaan.

Testen

Daarom zijn er nu nieuwe plannen gemaakt. Op vijf plaatsen in Nederland gaan ze testen of winkelcentra goed toegankelijk zijn. Ook gaan ze meer tips geven hoe winkels de veranderingen kunnen uitvoeren.

Daarnaast zijn 25 gemeenten uitgekozen die het goede voorbeeld moeten geven. Onder andere Maastricht en Breda doen hieraan mee. Hun personeel moet bijvoorbeeld beter op gaan letten hoe belangrijk het is dat gebouwen en omgeving toegankelijk zijn voor iedereen.

Positief

De nieuwe plannen zijn niet vastgelegd op papier. Het zijn vooral adviezen en ambities. Vooral bedoeld als bewustwording en ondersteuning. Toch is dit een positief moment.

“Een belangrijke mijlpaal”, zegt Otwin van Dijk. Hij is burgemeester van Oude IJsselstreek en zit zelf in een rolstoel. “Natuurlijk, de tijd van praten is twee jaar na ondertekening van het VN-verdrag wel voorbij. Het is nu tijd voor actie.”

Door: Angelique (Redactie MSkidsweb)
Bron: NOS

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Vanuit de zonnebloem kan je je opgeven als tester. Hun laten mensen die slecht ter been, duwrolstoel, zelf hoepelend persoon en elektrische rolstoel zittend iemand het gebouw testen. Zowel de horeca het winkeltje de wc je kan het zo gek niet bedenken en ze laten het testen en beoordelen.
    Hopelijk wordt zo alles steeds beter te bereiken.

    1. Dat hopen wij ook! Heel goed dat de Zonnebloem dit doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top