;
skip to Main Content

Fampyra

De laatste tijd is er veel nieuws over het medicijn ‘Fampyra’, dat sommige mensen met MS gebruiken. Wat is Fampyra en hoe kan het je helpen?

Fampyra: wat is het?

Fampyra is een medicijn voor mensen met MS. Het is geen medicijn dat de MS stopt of afremt. Wél kan het klachten van MS verminderen. Je neemt twee keer per dag dit pilletje in.

Bij MS worden signaaltjes vanuit het centrale zenuwstelsel niet goed doorgegeven. Daardoor kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld slechter lopen, heel erg moe zijn, minder goed nadenken of minder kracht in je handen hebben.

Wat doet Fampyra?

Fampyra kan helpen om de seintjes beter door te geven. Dan zijn je klachten (vooral die met lopen) minder erg of misschien zelfs bijna helemaal weg.

Voor wie is Fampyra?

Niet iedereen die Fampyra probeert, merkt dat het helpt. Meestal weet je al binnen een paar weken of het voor jou werkt. Er zijn zeker 1800 mensen in Nederland bij wie Fampyra de klachten vermindert. Het lopen gaat bij hen beter, de vermoeidheid is minder en ze hebben een beter evenwichtsgevoel.

Wat zegt de neuroloog?

Neurologen en MS-verpleegkundigen merken verbetering bij 20 tot 50% van de patiënten die Fampyra slikken. Van iedere 10 mensen geldt dat dus voor minimaal 2 tot maximaal 5 mensen.

Betalen

Elk medicijn moet gemaakt worden en dat kost geld. Eerst werd het betaald door de verzekering. Maar het Zorginstituut Nederland twijfelt of Fampyra wel goed genoeg werkt. Daarom willen zij dat de minister Bruins van Medische Zorg en Sport het medicijn niet meer vergoed. Dan moeten mensen met MS het zelf gaan betalen.

Wat vinden mensen met MS ervan?

Heel veel mensen met MS zijn hiervan geschrokken. Zij kunnen het medicijn niet zelf betalen, omdat het te duur is. Als ze het niet meer kunnen gebruiken, zouden hun klachten weer veel erger worden.

Iemand die zelf Fampyra gebruikt, heeft handtekeningen verzameld. Daarmee willen ze aan het Zorginstituut Nederland en de minister laten zien dat de pillen belangrijk zijn voor veel mensen met MS en daarom vergoed moet blijven door de verzekering.

Ook de MS vereniging Nederland, Het Nationaal MS Fonds, de Stichting Verpleegkundige Specialisten en de landelijke Vereniging MS-verpleegkundigen hebben een brief gestuurd aan minister Bruins. Zij vinden het ook belangrijk dat mensen met MS Fampyra kunnen blijven gebruiken.

En nu?

De ministers moeten nog heel veel gaan praten. Het zal nog wel even duren voordat duidelijk wordt of Fampyra wel of niet vergoed zal blijven vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Biogen

De maker van de pillen (Biogen) heeft nu een beslissing genomen. Zij zorgen dat iedereen die nu al Fampyra slikt tot aan het einde van 2018 in elk geval gratis de pillen krijgt. Dit is een tijdelijke oplossing. Ze hopen dat de minister uiteindelijk tóch besluit dat iedereen Fampyra vanuit het basispakket vergoed zal krijgen. Maar of dat lukt moeten we nog afwachten…

Vind jij het belangrijk dat Fampyra in het basispakket blijft van de zorgverzekering, en dat iedereen die het nodig heeft, Fampyra kan blijven gebruiken? Dan kun je hier een petitie tekenen.

Door: Angelique
Bronnen: MS Vereniging Nederland   en Website Menselijk Lichaam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top