Er is nieuw onderzoek gedaan naar het gebruik van Fampyra. Dit is een medicijn dat kan helpen bij lopen en evenwicht. Twee onderzoeken naar Fampyra zijn nog een keer heel goed bekeken. Ze laten zien dat als je Fampyra gebruikt, dit bij veel mensen goed werkt. Ze kunnen beter lopen en hebben een betere balans.

Onderzoekers hebben de gegevens van 2 onderzoeken (met de namen MOBILE en ENHANCE) bij elkaar gedaan. Bij beide onderzoeken werd in een half jaar tijd gekeken wat Fampyra doet. Ze vergeleken het in die tijd met mensen die een nep medicijn kregen (placebo). Omdat de 2 onderzoeken samen werden bekeken, was de uitslag ook betrouwbaarder.

Het onderzoek naar gebruik van Fampyra

Er deden 765 mensen mee met de 2 onderzoeken. Het waren mensen die moeite hebben met lopen en verschillende vormen van MS hebben. De helft van de mensen die meedeed, kreeg 2x per dag Fampyra. De andere mensen kregen het nep medicijn. In 24 weken moesten ze een paar keer verschillende tests doen.

De Testen

  • Een vragenlijst over hoe het met lopen gaat
  • Een test waarbij gemeten wordt hoe lang je nodig hebt om uit een stoel op te staan, drie meter te lopen, omdraaien en weer terug naar de stoel en gaan zitten
  • Een balanstest
  • Een vragenlijst over hoe MS je dagelijkse leven beïnvloedt
  • Een test om de kwaliteit van je leven te meten, hoe fijn je het leven vindt
  • Een test om pijn te meten

Resultaten

Van de mensen die Fampyra kregen, gaf 44,3% aan dat het lopen beter ging. Bij de mensen met het nep medicijn was dat 33%.

Van de mensen die goed op het medicijn reageerden, was er een grotere vooruitgang op de bovengenoemde testen dan bij mensen die minder goed op Fampyra reageerden of het nep medicijn hadden.

Conclusie

Ook deze gezamenlijke onderzoeken laten zien dat Fampyra kan zorgen voor verbetering in lopen, mobiliteit en balans. Er is ook een verbetering in fysiek en kwaliteit van leven gemeld.

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Website MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *