;
skip to Main Content

Historische dag voor mensen met beperking

Vorige week donderdag, 26 januari, was een belangrijke dag voor mensen met een beperking, die bijvoorbeeld problemen hebben met lopen of zien. Na jarenlang praten werd het VN-verdrag voor mensen met een handicap eindelijk ondertekend.

nieuws16_scoot_hek_freeMaar daar blijft het niet bij: een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel om ‘algemene toegankelijkheid’ vast te leggen in de wet. Dat betekent dat mensen met een beperking gemakkelijker bijvoorbeeld gebouwen in en uit moeten kunnen, zegt Otwin van Dijk, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

Lastig

Zomaar een restaurant bezoeken, de trein pakken of een website raadplegen is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar niet als je in een rolstoel zit, blind bent of een andere beperking hebt. Mensen met een handicap hebben te maken met allerlei obstakels in het dagelijks leven. Daar moet verandering in komen: iedere Nederlander moet gewoon mee kunnen doen in de samenleving.

Wettelijk vastleggen

Die verandering gaat niet vanzelf. Daarom wil de Partij van de Arbeid, samen met GroenLinks en de ChristenUnie, dat wettelijk wordt vastgelegd dat bijvoorbeeld gebouwen, openbaar vervoer en websites toegankelijk moeten zijn voor iedereen. In andere landen zoals Amerika en Engeland is dit al lang geregeld. Nu heeft de Tweede Kamer besloten dat dit ook in Nederland gaat gebeuren.

Wat betekent dat?

Dit betekent dat Nederland stukje voor stukje toegankelijker wordt. Heel vaak is dat ook helemaal niet zo moeilijk, met een plankje voor de deur bijvoorbeeld. Dan kunnen rolstoelers gemakkelijker in en uit een gebouw rollen. Het hoeft ook niet van vandaag op morgen geregeld te worden, maar bijvoorbeeld als ze een pand gaan verbouwen.

Belangrijk

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is blij dat de Tweede Kamer met het VN-verdrag voor mensen met een handicap akkoord is gegaan. Van Rijn: ‘Dit is echt een zeer belangrijk moment voor heel veel mensen. Niet alleen voor mensen met een handicap, maar ook voor hun dierbaren. Als bevestiging dat iedereen meetelt. We praten hier al lang over en nu gaan we het doen. Toegankelijkheid wordt hiermee vanzelfsprekend.’

Door: Angelique
Bron: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top