;
skip to Main Content

Jongeren met chronisch zieke ouder

d4dnieuws12_jonggeisoleerdJongeren die een lichamelijk zieke vader of moeder hebben, voelen zich vaker geïsoleerd. Ook zijn ze minder actief dan hun leeftijdsgenootjes die gezonde ouders hebben. Ze hebben meer verantwoordelijkheid en taken op het gebied van zorg voor hun zieke ouder. Ook zijn deze jongeren vaker somber, bang en hebben ze meer lichamelijke klachten. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het UMC Utrecht.

Uit dit onderzoek blijkt dat de jongere met een zieke ouder veel meer stress heeft. Ook ervaren ze meer moeilijke momenten en de schoolcijfers zijn lager. Het lagere schoolcijfer en de grotere hoeveelheid zorgtaken zijn de twee grootste verschillen tussen de kinderen met een zieke of gezonde ouder.

De onderzoekers keken naar de verschillen tussen 161 jongeren (tussen 10 en 20 jaar) met een chronisch zieke ouder en 112 leeftijdsgenoten die twee gezonde ouders hebben. Ze hielden vooral probleemgedrag, het functioneren met anderen en schoolrapportcijfers in de gaten.

De afgelopen jaren is het aantal jongeren met ouders met een chronisch lichamelijke ziekte (bijvoorbeeld MS, reuma of spierziekte) gestegen in Nederland. Deze groei heeft een aantal oorzaken. De medische vooruitgang zorgt ervoor dat ernstig zieke mensen langer kunnen leven. Ook krijgen ouders op latere leeftijd kinderen. Als je een zieke vader of moeder hebt, dan heeft dat een flinke invloed op je leven. Meer dan vaak wordt gedacht.

Behoefte aan lotgenotencontact
De resultaten van het onderzoek laten zien dat de jongeren met een chronisch zieke ouder een kwetsbare groep vormen. Ze hebben weinig tijd voor schooltaken en ontspanning. Ook blijkt dat ze graag lotgenotencontact willen hebben. Daarnaast is het belangrijk voor hen om te weten wat de diagnose van hun zieke ouder betekent. Tot slot hebben ze duidelijkheid nodig over waar de grenzen liggen bij het verzorgen van hun zieke vader of moeder.

Binnenkort begint de UvA met het ontwikkelen van een instrument. Dit instrument kan jongeren helpen die kans lopen op achterstand in hun ontwikkeling.

Geplaatst: 30 maart 2012 – Door: Redactie MSkidsweb – Bron: Gezondheidskrant

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top