Minder gevoel onder je voeten verstoort balans

voetenHet gevoel onder je voeten kan soms niet zo goed werken bij mensen met MS. Daar is een nieuw onderzoek naar gedaan. Niet alleen je balans kan dan in de war zijn, maar ook je onderbeenspieren. De aansturing daarvan werkt dan langzamer. Het is daardoor moeilijker om je balans te bewaren.

Het gevoel onder je voetzolen is belangrijk om balans te kunnen houden. Dit zorgt ervoor dat je niet wiebelt of omvalt. Bij mensen met MS kan het dus zijn dat het gevoel minder goed is. Als je dan stil wilt staan, lukt dit niet goed. Normaal zou je je balans automatisch terugvinden als je wiebelt. Amerikaanse onderzoekers hebben nu gekeken wat er gebeurt als je minder gevoel hebt onder je voeten; kun je je balans nog vanzelf herstellen en hoe goed werken je onderbeenspieren nog.

Het onderzoek:

Mensen met MS moesten voor het onderzoek op een soort plank gaan staan. Die ging dan bewegen. Het was dan de bedoeling dat je je balans hield en niet om zou vallen. De onderzoekers konden zo meten of je onderbeenspieren (van je kuit en scheenbeen) goed reageerden. Deze moeten je namelijk in evenwicht houden. Doordat ze ook bepaalde trillingen onder de voetzolen konden meten, wisten de onderzoekers ook precies of er minder gevoel was of niet.

Het blijkt dat deze mensen met MS minder gevoel hadden onder hun voeten. De scheen- en kuitbeenspieren die je evenwicht moeten houden, werkten daardoor langzamer dan wat zou moeten.

 

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *