;
skip to Main Content

Met je mobiel een goede route plannen

Hobbels en kuilen in de weg, stoepranden, verkeersdrempels, een smal pad en andere slechte plekken in de weg; het is een probleem als je in een rolstoel zit. Op de Universiteit van Twente hebben ze er iets op bedacht. Ze hebben een manier verzonnen om voor rolstoelgebruikers een veilige en goede route te plannen.

nieuws16_mobieltjeStandaard rolstoel

Hoe je over een stoep, pad of stoeprand gaat met je rolstoel, zijn dingen waarover makers van wegen na moeten denken. Daar zijn regels voor. Ze moeten letten op hoe breed een pad moet zijn. Of dat er speciale stenen of tegels gebruikt moeten worden. Ook mag een heuvel niet te stijl zijn, anders kun je er niet goed op komen. Helaas zijn die regels niet altijd handig voor mensen die een aandoening of aangepaste rolstoel hebben.

Klachten die erger worden

Door alle slechte plekken in de weg, gaat de rolstoel meer trillen. Door dat trillen kun je klachten krijgen. Als je al last hebt van je rug, wil je niet dat dit door het trillen erger wordt. Of dat je daardoor spasmes krijgt. Als een oprit of helling niet netjes is, of te steil kan een rolstoel gaan wiebelen. Bij een slechte weg kan hij vast komen te staan. Het is lastig om een route te vinden waarbij je hier geen of weinig last van hebt.

Sensorgegevens

Onderzoekers van Pervasive Systems van het UT-instituut CTIT hebben iets gemaakt waarbij je je mobiele telefoon kunt gebruiken. Zij hebben een app gemaakt die met een sensor alles op kan meten waar iemand is en naartoe gaat. De gegevens van hobbels, trillingen en bijvoorbeeld scherpe bochten of heuvels slaat de app allemaal op.

Kaart

De onderzoekers willen nu alle gegevens bij elkaar zetten in een app. Daarmee kunnen ze dan een speciale kaart maken. Op die kaart kun je een veilige en fijne route kiezen om met je rolstoel ergens heen te gaan. Zónder al te veel hobbels of heuvels dus! Het is nu nog alleen voor de Universiteit van Twente, maar wie weet kan het later door iedereen gebruikt worden.

Door: Angelique
Bron: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top