;
skip to Main Content

Onderzoek medicijnen bij kinderen

Universiteiten en bedrijven in Europa gaan samenwerken om medicijnonderzoek bij kinderen te doen. Ze krijgen daarvoor 130 miljoen Euro. Ze hopen hiermee nieuwe medicijnen en behandelingen voor kinderen in Europa te vinden. Er is nog nooit zoveel geld geweest voor zo’n onderzoek. In totaal 43 mensen uit 20 landen gaan samenwerken. Dit zegt het Radboudumc.

Kinderen zijn niet hetzelfde als jonge volwassenen. Het lichaam verandert nog en medicijnen geven een andere reactie in je lijf. In Nederland worden wel 750 verschillende medicijnen aan kinderen gegeven. Voor de helft van die medicijnen is nooit goed gekeken naar de werking bij kinderen. Kinderen hebben bij deze geneesmiddelen een hoger risico dat het niet werkt. Ook kunnen de bijwerkingen veel erger zijn. Sinds 2007 moeten nieuwe medicijnen wel getest worden bij kinderen. Helaas is dit nogal lastig.

Onderzoek naar medicijnen bij kinderen is moeilijk

Saskia de Wildt van het Radboudumc zegt dat het moeilijk is om onderzoek te doen dat aangepast is aan kinderen. “Denk bijvoorbeeld aan zo min mogelijk bloed afnemen. Maar ook liever een drankje dan een pil, of de manier hoe je het effect van medicijnen bij kinderen meet. Vaak is er te weinig hulp in ziekenhuizen om dit soort onderzoek snel en goed te doen. Dat komt omdat er eerst geen onderzoek gedaan hoefde te worden van de regering en nu wel.”

Er is ook een project in de Verenigde Staten met de naam ‘I-ACT for Children’ en doet ongeveer hetzelfde. De VS kan dus met Europa kennis delen. “Zo kunnen we sneller wetenschappelijke informatie krijgen“, zegt Saskia de Wildt. “Er is nog nooit zoveel geld geweest voor kindergeneeskunde. We willen met het geld zorgen dat de onderzoeken zo goed en kindvriendelijk mogelijk worden. Het Radboudumc gaat ook een eigen Nederlands netwerk maken met kinderartsen en kinderziekenhuizen in Nederland. Dit heet ‘PEDMED-NL’.”

Door: Angelique
Bron: Nationale Zorggids

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top