Onderzoek van Hanneke Hulst

Onderzoek, HannekeWetenschappers doen er alles aan om er achter te komen waar MS vandaan komt en hoe er een goed medicijn kan komen. Eén van die wetenschappers is Hanneke Hulst over wie we wel vaker schreven. Pas geleden deed zij een onverwachte ontdekking.

Hanneke vertelt dat haar moeder MS had. Haar moeder had onder andere geheugenproblemen. Ze kon sommige dingen niet goed meer onthouden. Cognitieve achteruitgang heet dat. Hanneke vond dit moeilijk om te zien en wilde daarom onderzoek doen naar cognitieve achteruitgang bij MS-patiënten.

Hanneke vertelt: ‘Mensen met MS kunnen trager denken en geheugenverlies hebben. Daarnaast kunnen ze ook niet altijd even goed hun aandacht ergens bij houden’. Tussen 2016 en 2020 onderzocht ze een training om deze aandacht te verbeteren. Dat ging met een computerspel. Mensen moesten zogenaamd in een auto rijden en tegelijk opdrachten doen. Die opdrachten stonden naast de weg op borden. Ze moesten bijvoorbeeld rekensommen maken. Het wordt steeds moeilijker daar de aandacht bij te houden: de radio gaat aan en de tank raakt leeg.

Training

De training duurde 7 weken. Tachtig patiënten moesten voor en na de training cognitieve opdrachten doen bijvoorbeeld boodschappenlijstjes onthouden. Er werden dan ook MRI’s gemaakt om naar de hersenen te kijken terwijl de ze de taken deden. Het is al bekend hoe dit bij gezonde mensen gaat, dus nu kon het vergeleken worden met mensen met MS.

Tijdens die 7 weken gaven meerdere mensen aan dat het hun hielp. Een kok kon bijvoorbeeld zijn recepten beter onthouden. Hanneke was hier blij mee. Maar over het geheel genomen was het verschil eigenlijk maar heel klein. Dat was teleurstellend. Hanneke vond het lastig want die kok was juist zo positief.

De onderzoekers zijn toen nog een keer naar de resultaten gaan kijken. Welke patiënt had betere scores en welke niet? Toen zagen ze dat 30% van de groep echt wel betere scores had dan voor de training. Hoe zou dat komen?

MRI-scans

‘Op de MRI-scans zagen we dat patiënten bij wie trainen wel werkte een hersennetwerk hadden dat leek op dat van gezonde mensen,’ vertelt Hanneke. De mensen bij wie het niet of amper leek te werken, hadden meer littekens in de hersens. Dat zijn de littekens die ontstaan door MS. Bij deze mensen moest het brein veel meer verbindingen maken om informatie goed te verwerken of uit te voeren.

Conclusie: revalidatie of training lijkt dus alleen nuttig als er in de hersens nog niet teveel littekens zijn. Het hersennetwerk is dan nog vergelijkbaar met gezonde mensen. De revalidatie moet dan ook al zo snel mogelijk begonnen worden en niet pas als er cognitieve klachten zijn. Het hersennetwerk is dan al te veel veranderd door MS. Bij 65% van de mensen met MS is 5 jaar na de diagnose de cognitieve klachten zo erg dat ze niet of bijna niet meer kunnen werken. Daarom zegt Hanneke: we moeten de verergering van klachten uitstellen en de therapie vroeger aanbieden.

Bron: Volkskrant

Wil je meer over cognitie weten? Lees dan hier verder.

Dit bericht heeft 2 reacties

    1. Dag Marije, dank voor je reactie. Als je je abonneert op onze nieuwsbrief (verschijnt ongeveer 10 keer per jaar), dan blijf je automatisch op de hoogte van de belangrijkste berichten die op MSkidsweb worden geplaatst. Je kunt je onderaan de homepage aanmelden als je dat wilt. Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *