;
skip to Main Content

Oogscan toont hoeveelheid schade bij MS

Op scans, gemaakt van de ogen van mensen met MS, kun je zien hoeveel schade er aan de hersenen is. Die schade veroorzaakt de MS-klachten. Hoe groter de schade aan de zenuwcellen, hoe meer klachten er zijn zoals krachtsverlies of vermoeidheid.

Dat heeft epidemioloog Lisanne Balk onderzocht. (Een epidemioloog is iemand die de verspreiding en het voorkomen van ziektes bij mensen bestudeert.) Zij presenteert deze uitkomsten vandaag, op 24 oktober, bij het VUmc.

nieuws14_oogEen oog heeft wel meer dan een miljoen zenuwcellen. Dat zijn er superveel! Er wordt wel eens gezegd dat het oog lijkt op het brein. Daarom kunnen ze dat vergelijken. Met een nieuwe techniek (die met een moeilijke naam Optische Coherentie Tomografie heet), kunnen ze een 3D-scan maken. Die scant de oogzenuw en andere zenuwcellen in het netvlies. Dat is het vlies aan de binnenkant van je oog. Bij MS zijn zenuwcellen beschadigd. Het is belangrijk om goed bij te kunnen houden welke beschadigingen er zijn.

De ogen van 230 mensen die al lang MS hebben, zijn door Lisanne Balk vergeleken met die van 63 gezonde mensen. Ze hebben allemaal een MRI- en de nieuwe OCT-scan gedaan. Hiermee kon men zien hoeveel het netvlies gekrompen was. Op hetzelfde moment kon men meten hoeveel de hersendelen die daarbij horen gekrompen waren.

De uitslag laat zien dat het netvlies van mensen met MS dunner is dan dat van gezonde mensen. Die verdunning komt door de schade aan de zenuwcellen. Het blijkt dat het een aanwijzing is voor schade in de rest van de hersenen en de MS-klachten die daarbij horen.

nieuws14_dominosteenOok gezonde zenuwcellen kunnen door de beschadigde cellen aangetast worden. Daardoor kan de schade zich snel uitbreiden door het centrale zenuwstelsel. Het lijkt een beetje op dominosteentjes die tegen elkaar vallen.

Door de nieuwe OTC-scan kan goed bijgehouden worden hoe de MS bij iemand verandert. Op die manier kunnen ze misschien ook beter zien of medicijnen goed helpen. Dat is natuurlijk altijd belangrijk om te weten!

Geplaatst: 24 oktober 2014 – Door: Angelique (Redactie MSkidsweb)

Bron: Gezondheidsnet

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top