UMC Utrecht heeft primeur; MRI-scan in 5 minuten in plaats van 25 minuten

Het UMC Utrecht heeft iets verzonnen waardoor je korter in een MRI hoeft te liggen. De beelden zijn niet slechter dan nu. Dit maakte het ziekenhuis vorige week bekend.

De nieuwe techniek heet MR-STAT. Hierdoor is het mogelijk om de scantijd te verkorten van 25 naar 5 minuten. Dat is fijn voor mensen die het eng vinden om in een MRI-scanner te liggen. De scanner is een soort buis. Deze buis is ongeveer 70 centimeter breed en 1,5 meter lang. Hij maakt veel lawaai.

Een radioloog (iemand die verstand heeft van de MRI-scan) legt het uit. Er is een hele nieuwe manier bedacht om beelden te maken. “MRI-scans worden al sinds de jaren zeventig op dezelfde manier gebouwd. Voor MR-STAT zijn we helemaal opnieuw gaan verzinnen hoe het beter kan.”

Door de nieuwe manier hoeven er minder scans gemaakt te worden. bij de vorige manier werden er vijf scans achter elkaar gemaakt. Elke scan gaf een ander stukje beeld van de hersenen. Elk stukje gaf nieuwe informatie. Met de nieuwe methode is het mogelijk om in één scan alles in beeld te brengen. Hierdoor hoeven patiënten veel minder lang in het scanapparaat te liggen.

De nieuwe technologie kan worden gebruikt bij de MRI-scan die de ziekenhuizen nu hebben. De onderzoekers krijgen geld voor onderzoek naar deze betere technieken. Het gaat om 1 miljoen Euro, gegeven door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met dit geld mogen ze de scan nog beter maken. Dan kan de nieuwe manier van scannen in de toekomst ook gebruikt worden in andere ziekenhuizen in Nederland.

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Nu.nl

 

Link afbeelding: https://publicdomainvectors.org/nl/vrije-vectoren/Cartoon-MRI-beeld/73315.html

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *