;
skip to Main Content

Sporten goed voor kinderen met MS

Uit een nieuwe studie zou blijken dat regelmatig sporten goed is voor kinderen met MS. Hierdoor zou de MS minder actief zijn. Het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology schrijft dat.

free_sport_fiets_200“Driekwart van de kinderen met MS voelt zich depressief, vermoeid, of heeft last van cognitieve problemen,” zegt professor E. Ann Yeh. Hij werkt met het SickKids Ziekenhuis in Toronto in Canada en aan de Universiteit. “Ons onderzoek is belangrijk omdat er weinig bekend is over hoe je levensstijl de ziekte kan beïnvloeden.”

Voor de studie vulden 31 kinderen met MS een vragenlijst in over vermoeidheid, depressie en hoe vaak ze sporten. Ook 79 kinderen die één keer een neurologische klacht hadden gehad, vulden de lijst in. Zestig kinderen kregen een MRI. Dit liet het hersenvolume en het aantal laesies zien.

Bijna de helft (45%) van de kinderen met MS konden inspannende activiteiten ondernemen, zoals sporten. Van de andere kinderen was dat 82%, dus best een groot verschil. De kinderen met MS die deelnamen aan inspannende activiteiten, hadden over het algemeen minder laesies in hun hersenen (laesies geven de activiteit van de ziekte aan). De kinderen die deze activiteiten deden, hadden gemiddeld 0,5 schub per jaar, tegenover 1 schub per jaar voor kinderen die dit niet deden.
De kinderen met MS hadden meer last van vermoeidheid en depressie in vergelijking met de andere kinderen. Er waren echter geen verschillen in hersenvolumes.

Door deze studie lijkt het er op dat fysieke inspanning een gunstig effect op de gezondheid van de hersenen kan hebben. Volgens professor Yeh is dit voldoende bewijs om een verband tussen lichamelijke activiteit en de achteruitgang bij MS aan te geven. Hij wijst er op dat er een samenhang is tussen fysieke inspanning en ziekteactiviteit bij MS, maar dat de studie niet bewijst dat er een ‘oorzaak-en-gevolg’ relatie is.

De studie werd ondersteund door de MS Society of Canada, de Canadese Multiple Sclerose Stichting Wetenschappelijk Onderzoek en SickKids Foundation.

Door: Angelique
Bron: Medical News Today

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top