;
skip to Main Content

Stappentest voorspelt risico op vallen

Vallen is een probleem waar mensen met MS mee te maken kunnen krijgen. Onderzoekers laten zien dat een eenvoudige ‘stappentest’ goed kan voorspellen of iemand grotere kans op vallen heeft.

nieuws16_vallen_freeBalans

Om niet te vallen, is het belangrijk dat je goed je evenwicht kunt houden. Soms moet je daarbij snel je armen of benen gebruiken om niet te vallen. Denk maar aan de evenwichtsbalk; als je daarop staat te wiebelen, gebruik je automatisch je armen om in evenwicht te blijven en te blijven staan.

Onderzoekers

Onderzoekers doen een test met de moeilijke naam ‘choice stepping reaction time test’. Hiermee kijken ze hoeveel tijd het je kost om jezelf in evenwicht te houden zodat je niet valt. Wij noemen dit de ‘stappentest’.

nieuws16_stappentest_1Stappentest

Bij de stappentest staat iemand tussen 4 vlakken die om de beurt aan gaan. Als 1 van de 4 vlakken aan gaat, moet je zo snel mogelijk met je dichtstbijzijnde been op het vlak stappen. Misschien ken je het wel uit een dansgame waarbij steeds 1 vlak aangaat die je zo snel mogelijk moet aanraken. Bij de stappentest wordt gemeten hoe snél je reageert. Het nadeel van deze test is, dat er bepaalde apparatuur voor nodig is.

Simpelere stappentest

Een team met onderzoekers uit Australië en Nederland wilde testen of een simpelere stappentest ook helpt om de kans op vallen te voorspellen bij mensen met MS. Bij deze stappentest moet iemand op rubberen matten stappen en wordt met een stopwatch gemeten hoe snel iemand 20 stappen doet.

Voor het onderzoek deden 210 mensen met MS in de leeftijd van 21 tot 74 jaar deze stappentest. Ook deden ze een sensomotorische test (hoe snel reageer je ergens op), een balanstest en een neuropsychologisch test (hoe goed je hersens werken). Daarna hielden ze een half jaar een dagboek bij. Daarin schreven ze hoe vaak ze per maand vielen.

Goede test

De eenvoudige stappentest bleek goed te werken om te voorspellen of mensen met MS vaak gaan vallen. De groep mensen die vaak vielen (3 of meer keer in het half jaar) hadden een slechtere stappentest dan de mensen die minder dan 3 keer vielen. Hoe slechter de personen op de stappentest scoorden, des te groter de kans om vaker te vallen.

Uit de test bleek ook dat de uitslag van de stappentest ligt aan hoeveel iemand heen en weer zwaait tijdens het staan op de mat, of de mat van schuim is, iemand de ogen open of dicht heeft en de reactiesnelheid.

Veranderingen

Met deze simpele test kan een therapeut zien of er veranderingen zijn bij het risico om te vallen. Ook kan deze test het effect van hulp hierbij laten zien.

Door: Angelique
Bron: Tijsma M, Vister E, Hoang P, Lord SR. University of New South Wales, Sydney, Australië; Radboud University Nijmegen, The Netherlands
Disability and Rehabilitation 2016 Mar 17 [Epub ahead of print] Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26987546

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top