;
skip to Main Content

Vallen door mensen met MS

In september 2015 was in Portland in Amerika voor de vijfde keer een bijeenkomst met de naam “International Symposium on Gait and Balance in MS”. Hierbij werden dingen besproken over lopen en balans bij MS. Het thema was deze keer ‘Vallen door mensen met MS’.

nieuws16_vallen_freeMensen met MS hebben vaak problemen met lopen en hun evenwicht. In combinatie met andere MS-symptomen lopen mensen met MS een groter risico om te vallen. Vallen kan verwondingen veroorzaken en nare gevolgen hebben. Dat komt ook omdat mensen met MS een grotere kans op osteoporose (botontkalking) hebben.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen met MS van middelbare of oudere leeftijd minstens één keer in een half jaar valt. Tijdens de bijeenkomst werd besproken hoe vaak mensen met MS vallen. Ook keek men naar waarom ze vallen en hoe je vallen kunt herkennen en voorkomen.

Conclusies

Hieronder lees je wat ze allemaal van het onderzoek hebben geleerd:

  • Het lijkt erop dat het gebruik van bijvoorbeeld een wandelstok het risico op vallen juist vergroot. Dat komt omdat het lopen met een hulpmiddel meer aandacht vraagt en daardoor kun je sneller moe zijn. Oefenen met multi-tasking (meer dingen tegelijk doen) zou een oplossing kunnen zijn. Ook heb je voor het ene hulpmiddel meer aandacht nodig dan het andere. Kiezen voor het juiste hulpmiddel lijkt dus ook belangrijk te zijn in het verminderen van vallen.
  • Mensen met MS hebben vaak minder controle over hun lichaamshouding dan gezonde mensen. Trainen kan helpen: training op een goede lichaamshouding kan het lopen en de balans verbeteren. Daardoor zou het vallen kunnen worden verminderd.
  • De manier waarop mensen met MS hun lichaam en hun voet versnellen tijdens het lopen wijkt af van die van gezonde mensen. Onderzoekers willen dit verder bestuderen om te kijken of dit een reden voor vallen kan zijn.
  • Er werd een test gedaan; mensen moeten dan zitten op een stoel, vervolgens opstaan, een stukje lopen, omdraaien, teruglopen en weer gaan zitten. Dan blijkt dat mensen met MS die langzamer lopen en omdraaien vaker vallen dan mensen met MS die dit sneller doen. Onderzoekers denken daarom dat trainen op snelheid belangrijk kan zijn.
  • Ook mensen met MS die in een rolstoel zitten, blijken best vaak te vallen: meer dan de helft van deze groep valt wel een keer in een half jaar. Bij vallen moet dus niet alleen gedacht worden aan de mensen met MS die nog lopen.
  • Mensen met MS onder de 50 jaar met urine verlies en een overactieve blaas vallen ook vaker dan anderen. Onderzoekers willen uitzoeken wat de relatie is tussen blaasproblemen en vallen.
  • Onderzoekers geven aan hoe belangrijk het is om vallen te voorkómen. Een speciaal trainingsprogramma, ‘Free from Falls’, verbeterde het zelfvertrouwen, zorgde ervoor dat mensen activiteiten langer vol konden houden en verminderde het vallen en de bezorgdheid om te vallen.

Door: Angelique
Bron: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top