MS-verpleegkundige wint Nora Holtrust MSweb-prijs

MS-verpleegkundige Janneke Roos uit Dirksland (Zuid-Holland) wint dit jaar de Nora Holtrust MSweb-prijs. 

Uit een lange lijst kandidaten werd Janneke samen met vier anderen genomineerd voor de prijs. Daarna kon iedereen stemmen op zijn of haar favoriet. Janneke kreeg de meeste stemmen!
De Nora Holtrust MSweb-prijs wordt uitgereikt aan iemand die bijzondere dingen heeft gedaan voor mensen met multiple sclerose (MS).

Bekijk hier de video waar winnaar Janneke Roos de prijs in ontvangst neemt:

Dat nu juist ik uit zoveel mensen ben verkozen!

Steun en toeverlaat

Janneke werkt nu twaalf jaar als MS-verpleegkundige in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Zij is de steun en toeverlaat voor een groot aantal MS-patiënten en hun naasten. Janneke biedt hen de juiste hulp en ondersteuning, in elke fase van de ziekte én dichtbij huis.

Janneke is een goede luisteraar, volgens degenen die haar voor deze prijs hebben voorgedragen. Ze geeft goede persoonlijke adviezen en zoekt zaken goed uit als ze het antwoord niet direct weet. Janneke wordt gezien als een verpleegkundige die dag en nacht voor haar cliënten klaarstaat. Ze was al heel verbaasd om genomineerd te zijn. Nu ze de prijs ook echt krijgt, is ze eigenlijk nog meer verbaasd. “Dat nu juist ik uit zoveel mensen ben verkozen!”

Beste oplossing vinden

Janneke vindt het belangrijk de beste oplossing voor haar cliënten te vinden. Hierbij kijkt ze niet alleen naar het ziektebeeld, maar geeft ze vooral ook aandacht aan het dagelijks leven van de persoon. “Ik wandel als het ware mee met de patiënt op zijn levensweg met als doel het leven met MS iets makkelijker te maken.” Janneke kent haar patiënten allemaal bij naam en weet welke medicijnen ze gebruiken. Dit is mogelijk omdat het ziekenhuis waar zij werkt niet zo groot is.

“Als MS-verpleegkundige kun je echt het verschil maken. Je leert mensen goed kennen en gesprekken zijn vaak heel openhartig,” zegt Janneke. “Ik probeer ook echt met ze mee te denken, goed te luisteren naar wat zij belangrijk vinden, waar zij in hun situatie behoefte aan hebben. Dat is soms alleen een luisterend oor, en soms is het ook heel praktisch.” Als het lukt om oplossingen te vinden voor een patiënt, zodat zijn of haar dagelijks leven verbetert, geeft haar dat veel voldoening.

“Als mensenmens hoop ik dat het goed blijft gaan. Maar soms is ook mijn trukendoos leeg. Van belang is dat ook dat gesprek gevoerd wordt. Wat ik lastig vind? Als cliënten een route bewandelen waarmee ze zichzelf te kort doen.” Janneke vindt het dan best moeilijk om te zien als de patiënt inderdaad achteruit gaat. Sporten na het werk en vrijwilligerswerk bij de lokale kringloopwinkel zorgt dan voor de nodige ontspanning en zij ervaart ook steun vanuit haar geloof in God.

Goed contact met de patiënten

“Heel veel MS-verpleegkundigen doen goed werk, het is zó belangrijk dat ze er zijn, zij hebben nét even meer tijd dan de neuroloog. Ze kennen niet alleen de ziekte, maar ook de persoon in de patiënt heel goed, waardoor er persoonlijk contact ontstaat. Dat contact vindt ik van belang voor cliënten die met een chronische ziekte moeten dealen.”

Voor de redactie van MSweb, onderdeel van MS Vereniging Nederland, staat Janneke als winnaar van de Nora Holtrust MSweb-prijs symbool voor alle andere MS-verpleegkundigen die fantastisch werk doen voor de 35.000 mensen met MS in Nederland.

Hier lees je meer over het werk van een MS-verpleegkundige.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *