Als Mia, moeders vriendin, hoort dat de vakantie alleen nat en niet zo leuk geweest is, nodigt ze mam meteen uit om samen een weekend vakantie te houden. Voordat pap het door heeft, is alles al geregeld.

Mia heeft zelfs geregeld dat oma komt voor Daan en Lot, zodat vader gewoon kan werken. Ook heeft ze een aanhanger achter haar auto gehuurd. Zo kan de scootmobiel ook mee, een idee wat moeder geweldig vindt.

fdfbiebdaanlot_fiets“Lieverds, ik ga nog even langs tante Saskia en de kleine Lisa, die veel te hard groeit en dan ga ik lekker met Mia een paar daagjes weg”, zegt moeder ’s morgens opgewekt bij het ontbijt.
“Ja, ja. Lekker is dat en wij blijven thuis”, bromt Lot.
“Kunnen we niet mee?”, vraagt Daan voor de derde keer.
“Wij hadden ook regen op onze vakantie”, zeurt Lot verder.
“En nu is het genoeg! Wees blij voor je moeder en wij gaan gewoon ook wat leuks doen met oma”, zegt vader, maar hij klinkt niet boos.
“O ja, wat dan?”, wil Daan weten.
“Verrassing!”, antwoordt pap en kijkt heel geheimzinnig, hij knipoogt naar Diana.

Niet veel later komen Mia en oma. Moeder is net terug van tante Saskia. “Nou, dat is wel wennen met zo’n karretje achter de auto”, zegt Mia, maar ze klinkt heel blij. Daan mag de scootmobiel erin rijden, het gaat in een keer goed. Ze nemen afscheid, zwaaien en daar gaat moeder dan, twee nachtjes weg.

“Gek hoor! Mam is er eigenlijk altijd”, zucht Daan, Lot knikt. “Nodig morgen maar allebei een vriendje uit, voor de verrassing. Laat ze hun fiets meenemen”, zegt pap.

Zaterdagochtend is het wel wennen, vinden Daan en Lot. Mam haalt altijd broodjes ’s morgens vroeg en nu eten ze gewoon brood, wat ze ook nog eens zelf uit de vriezer moeten pakken.

“Gelukkig is mam er maandag weer”, zegt Daan, Lot is het met hem eens. Vader slaapt uit en Daan en Lot gaan in de tuin spelen. In de middag is het dan eindelijk tijd voor de verrassing. Daan heeft Jordy uitgenodigd en Lot een meisje van school. Pap heeft een speurtocht opgezet. Op de fiets in het dorp. Daan en Jordy vertrekken als eerste. Pen en papier mee en een dichte enveloppe voor als ze de weg kwijt zijn. Lot weet niet of ze dit wel een leuk idee vindt. Laura, haar vriendin wel, die vindt het prachtig.

De route is niet zo makkelijk, de vragen ook niet. Als ze bij een kaaswinkel uit komen, begroet de verkoopster ze hartelijk. Ze krijgen een bekertje drinken en mogen blokjes kaas uit kiezen om op te eten. Pap is hier al langs geweest en heeft alles al betaald.
“Succes!”, roept de verkoopster als Daan en Jordy weer op de fiets stappen.

Lot en Laura vinden vooral de stop in het museum leuk. Daar zit oma verkleed in traditionele klederdracht. Ze wijst het toilet en doet net of ze hen niet herkent. Ze mogen het museum zo in en moeten daar ook vragen beatwoorden. Als ze klaar zijn en weg willen komt oma aangerend. Ze geeft hen snel een kus.

Daan en Jordy zijn inmiddels bij de snackbar beland, waar ze zonder vragen een ijsje krijgen.
“Cool man, mijn vader doet nooit zo iets.”, zegt Jordy. Daan is trots. Hij wist helemaal niet dat zijn vader zulke dingen kon verzinnen.
Bij de dierenwinkel moeten de kinderen helpen een kooi van de cavia’s te verschonen, zo krijgen ze een nieuwe aanwijzing en een bot voor Kazan. Laura straalt, wat leuk, de cavia’s vasthouden en knuffelen.

Na de laatste opdracht, een fles in een weiland zoeken, zijn ze wel moe. Op het briefje in de fles staat: “Kom maar lekker naar huis”.
Vader is blij, de kinderen zijn heel enthousiast en vergeten dat hun moeder er niet is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *