Bewegen is belangrijk. Voor iedereen, dus ook als je ziek bent. Dat weet ik, maar het moet wel lukken natuurlijk. Dat staat voorop. Vandaar ook dat ik bij mijn fysiotherapie aan cardio doe. Dat betekent voor mij een tijdje op de loopband bewegen en een tijdje fietsen. Daarna werken we aan mijn balans. Ik moet dan lopen over een lijn, of op- en afstappen vanaf een stoel. De houding speelt daarin een belangrijke rol. Het leek me interessant om hierover een gesprekje met mijn fysiotherapeut Rob Velthuizen te hebben. Hij weet natuurlijk als geen ander wat een goede houding is.

Blog_Nicole_14_bewegenRob vertelt: “Een goede houding is een rechtopstaande houding waarbij je met twee benen op de grond staat. En als je zit, moet je zitten op je zitbeenknokkels. Op je bibs dus. En je moet niet onderuit hangen.” Ik vraag Rob waarom dat slecht is. “Omdat de organen en longen dan te dicht bij elkaar komen.” Ik hoor ook van hem dat de wervelkolom (een deel van je skelet) zorgt voor stevigheid en flexibiliteit.

Rob vertelt nog iets meer over de wervelkolom. “Dat is geen starre, rechte pijp in je rug, maar een flexibele pijp. Een heel belangrijk onderdeel van je lichaam.”

Ik weet dat MS veel verschillende vormen kent. Gelukkig kan ik nog bewegen (ook al ziet het er niet heel charmant uit). Ik weet dat ik naar fysio ga om te bewegen en aan mijn balans te werken. En ik weet dat Rob, die zelf veel sport, bewegen belangrijk vindt. Maar wat is volgens hem eigenlijk het nut van bewegen? Of je nu gezond bent of niet. Hij zegt: “Bewegen is goed voor de conditie. Maar het is ook goed voor de ontspanning. En in jouw geval: het is belangrijk om zo lang mogelijk zelfstandig dingen te blijven doen. Omdat er bij jou wat verloren gaat door de MS, trainen we zodat je spieren zolang mogelijk sterk blijven.”

Af en toe zit ik in de rolstoel. Dat is als ik met mijn ouders of vriend een langere tijd in een stadje of de natuur wil doorbrengen. Ik weet dat Rob mij zolang mogelijk uit de rolstoel wil houden. “Als je kunt lopen, moet je dat blijven oefenen. Het is goed om actief te blijven, als dat lukt,” zegt hij altijd.

Activiteit is voor hem belangrijk. Logisch, hij werkt niet voor niets als fysiotherapeut waar bewegen voorop staat. Maar: veiligheid staat bij Rob voorop. “Als je écht voor heel veilig wilt gaan, dan moet je de hele dag in je bed blijven liggen.” Dat klopt. Een klein beetje inspanning is echter niet verkeerd, ook als je MS hebt. Natuurlijk moet dat goed gaan: je moet dat wel kunnen. “Dat is dus afhankelijk van de persoon. En van het ziektebeeld,” zegt Rob.

Hij wijst er ook op dat je grenzen niet moet overgaan, zeker niet als je MS hebt. Zijn conclusie: “Het is zoeken naar een goede balans. Kijk naar wat je kunt en probeer te blijven bewegen. Dat is heel belangrijk!”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *