Kun je gelukkig zijn als je MS hebt? Ja: ik ben het wél, ook al heb ik al acht jaar MS. En gaat het lopen lastiger en ben ik, door minder energie (vooral ’s avonds), niet meer de rock chick die ik was… Was ik dat? Nee, zo zag ik mezelf niet. Anderen wel, soms. Maar ik hield van dansen in de weekenden. Ik vond het heerlijk om helemaal los te gaan en te genieten van de muziek en het bewegen. Dat waren belangrijke avonden voor me. Helaas gaat dit al lang niet meer, vanwege mijn slechte evenwicht.

BlogNicole2ijsjeBen ik een grote optimist? Nee, zo zie ik mezelf niet. Ook al zeggen anderen dat wel, een vriendin pas nog. Zij vindt dat ik zo goed met mijn MS omga. Maar ik zie mezelf niet als erg optimistisch. Ook niet als erg pessimistisch trouwens. Ergens tussenin, denk ik. Maar misschien zie ik het verkeerd. Mijn mensenkennis is niet zo groot. Blijkbaar ook niet van mezelf.

Vraagje: is de MS bij mij hanteerbaar? Ja, die is al een paar jaar stabiel. Misschien door de zware medicijnen? Ander vraagje: had ik eerdere ervaringen in het ziekenhuis, waardoor ik er nu goed mee omga? Geen enkele.

Ik herinner me nog dat mijn vriendje, met wie ik bijna twee jaar ben, een hele tijd terug met me meeging naar het ziekenhuis toen ik mijn maandelijkse Tysabri-infuus kreeg. Hij was verbaasd over mijn relaxte houding, terwijl ik in ziekenhuisbed lag en het infuus kreeg. Hij begreep die ontspannen houding niet. Die was echt, niet gespeeld.

Ik zei pas nog tegen mijn vriendin dat veel mensen die gezonder zijn dan ik, ongelukkiger zijn. Hoe kan dat dan?

Ik denk vooral dat de geest de baas is over je lichaam. Je kunt er helaas niets aan doen als je lichamelijk ziek bent. Erg genoeg. Maar je kunt wél iets doen aan de manier hoe je daarmee omgaat. Daar geloof ik zeker in. Dat idee is niet van mij, maar ik ben het er helemaal mee eens.

Nogmaals, misschien heb ik geluk dat mijn MS stabiel is… Maar ja, wat is geluk als je MS hebt, kun je je afvragen. Ik weet dat MS verschillende vormen kan aannemen die erger zijn dan die van mij. Dus: ik spreek alleen voor mezelf, niet voor een ander.

Ik heb voldoende dingen die het leven zinvol maken. Leuke journalistieke opdrachten Ik ben nu bezig een boek te schrijven, in opdracht van iemand. Heb een lief vriendje. Lieve ouders. En ik kan genieten. Van een goede kop koffie. Van vakantie naar het buitenland.

En van ijs? Ik eet het niet vaak, maar vind het wel lekker. Ik neem meestal een hoorntje met yoghurtijs en slagroom. Heerlijk! Echt genieten.

Mijn vriend nam deze foto toen we vorig jaar bij een koffie- en ijszaakje in Duitsland zaten. Ik was zelf zo dom om het ijs een beetje in mijn neus te smeren, en toen was een foto geboren. Mijn vriendje vindt het leuk me dan op de plaat te zetten. Is dat geluk? Ook dat ja!

Nicole

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *