Ontspanning en rust is voor iedereen belangrijk. MS of niet. Maar het lijkt moeilijker je te ontspannen als je met MS te maken hebt. Maar toch kun je het leren.

Ik herinner me dat er vroeger soms werd gezegd dat je niet aan een roze olifant moest denken… Maar dat doe je dan juist wel. Je ziet een grote felroze olifant voor je, ook al weet je dat je er niet aan mag denken. Bijna net als bij ontspanning. Het is alsof je persé moet ontspannen, maar dan lukt het juist niet. Maar ontspannen is belangrijk. Gezond of niet.

Ik weet wanneer ik ontspan. Ik houd erg van muziek. Ik ben pas met mijn vriend op vakantie naar Friesland geweest en daar werd iedere ochtend, in de prachtige ruimte van het hotel, pianomuziek gedraaid. Ik houd erg van pianomuziek, maar deze muziek was vooral zo fijn om te horen bij het ontbijt. Die muziek draai ik nu thuis ook. Ik neem ‘m ook mee als ik naar het ziekenhuis ga voor de Tysabri. Ik neem dan sowieso altijd muziek mee en val er meestal bij in slaap…

Ook houd ik erg van lezen. Als kind las ik Tina en Donald Duck. Nu lees ik andere tijdschriften en ik houd ook van een goed boek. Ik wil nu een boek lezen dat gaat over iemand die in China heeft gewoond. Ik lees graag verhalen over verre landen. En het liefst wil ik daar dan ook heen.

Ik vind het ook heerlijk om in bad te gaan. Dat vond ik vroeger al fijn. Helaas kan dat nu meestal niet meer. Door mijn slechte benen kan ik amper in bad stappen. En meestal is de rand van het bad te hoog. Maar op vakantie had ik een bad in het hotel en ik greep mijn kans, want ik zag een lage badrand. En die riep mij… Het was fijn in bad te liggen; ik voel het warme water en ruik de zeep… Ook al voelden mijn benen niet fijn. Het was niet makkelijk voor me om eruit te komen. Voorlopig maar niet doen, dan. Maar het was de moeite meer dan waard. Het was echt genieten.

Wat ook fijn is, is mediteren. Daar ontspan je van. Maar je moet het wel leren. En natuurlijk niet aan een roze olifant denken. Het enige wat je moet doen is ontspannen. Dat is niet makkelijk. Als ik mediteer, dan ga ik op een lekkere plek (bijvoorbeeld een bank) zitten. Ik draai muziek waar ik rustig van wordt. Ik sluit mijn ogen en let goed op mijn ademhaling. Ik denk nergens aan. Dat is lastig, want meestal denk je altijd ergens aan. Dat moet je jezelf niet kwalijk nemen. Gewoon op je ademhaling blijven letten. En meegaan met de muziek en met de rust die je uiteindelijk voelt. Dat is ontspanning voor mij.

Ik heb uiteindelijk wel een keuzeprobleem. Ik vind het allemaal fijn: lezen, muziek luisteren, in bad gaan en mediteren. Nou ja, in bad gaan vervalt voor een tijdje. Dus dan blijven er drie ontspannende activiteiten over. Dan blijf ik die alle drie maar gewoon doen. Puur genieten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *