De laatste tijd heb ik af en toe last van een zwakke romp. Misschien door het lopen met krukken? Ik weet het niet. De rompspieren bestaan uit de bilspieren, heupspieren, hamstrings (spieren aan de achterkant van het bovenbeen), buikspieren en rugspieren. Deze spieren staan allemaal met elkaar in verbinding. Voor een sterk lichaam moeten ook deze spieren goed met elkaar samenwerken. Een zwakke romp zorgt voor een slechte houding, waardoor naast rugklachten, ook allerlei andere klachten kunnen ontstaan.

Blog_Nicole_18_Paardrijden_FBRob, mijn fysiotherapeut, zei dat het misschien goed zou zijn om paard te rijden, want dat zou mijn romp kunnen versterken. Ik kan helaas niet zo goed paardrijden…

Ik ging naar een manege waar je onder begeleiding kunt trainen. Iemand hield het paard vast waar ik op zat en liep met het paard rustig mee door de zandbak. Dat was prima. Eerst gingen we samen het paard halen. Rob en een stagiair grapten eerder al dat een shetlandpony goed voor me zou zijn. Een kleine pony dus. Maar ik kreeg natuurlijk een groot paard; Bobo. Heel donker van kleur. Van honderden kilo’s zwaar hoorde ik later. En met een lief, rustig karakter. We gingen eerst Bobo borstelen met een zachte en harde borstel, om zijn huid mooi schoon te krijgen. Bobo ging wel een paar keer met zijn voeten op en neer, maar dat was omdat hij last had van insecten.

Na het borstelen gingen we met Bobo naar de zandbak. Vanaf een hoge opstap probeerde ik op het paard zitten. Het opstapje was net zo hoog als ikzelf. Maar zelfs met die hoge opstap vond ik het nog steeds lastig om op het paard te zitten. Ik kon wel op het paard klimmen, maar mijn benen bewegen niet meer altijd zoals ik wil. Vooral mijn linkerbeen. Dat vind ik best vervelend. Gelukkig ging alles goed na wat extra hulp.

Bobo liep niet hard en dat was prima, maar toch was ik bang om te vallen. Ik hield me vast aan het leren zadel en een beetje aan de teugels.

Jaren terug heb ik ook een paar keer paardgereden. Toen bleef ik goed in balans op het paard zitten. De laatse keer was dat best moeilijk. Volgens mij kan ik nu niet goed blijven zitten omdat ik zwakke rompspieren heb. Dus eigenlijk is paardrijden heel goed voor het versterken van deze groep van spieren en dus je romp.

Toch heb ik besloten dat ik voorlopig niet meer ga paardrijden. Ik vond het te eng… Ik had dit niet van mezelf verwacht. Ik dacht dat ik alles wel durfde. Ik zei pas nog tegen Rob dat ik ooit wil paragliden. Daarmee zweef je met een reuzenscherm een berg af. Rob zei dat paragliden nog een paar stappen te ver is. Dat klopt volgens mij wel, maar ja. Ik vind het leuk om te dromen. En het lijkt me best gaaf.

Ik heb Rob gezegd dat ik bij fysio weer graag met de skippybal wil oefenen, omdat ik daarmee ook mijn rompspieren train. Ik heb dat eerder al gedaan. Dan moet er wel iemand achter me staan, want ik verlies snel mijn balans en dan val ik er makkelijk vanaf. Ik zie een skippybal eigenlijk als een soort paard. Als een soort Bobo dus. Maar Bobo was lief. Dat kan ik van een skippybal niet zeggen…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *