
Wat doen zenuwen met je? Een belangrijke vraag als je MS hebt. Want MS en zenuwen hebben alles met elkaar te maken. Ze horen bij elkaar.
Ik wist niet zo heel veel van zenuwen. Ik herinner me alleen dat ik zenuwachtig was als ik vroeger een spreekbeurt moest houden. En misschien was ik dat óók een beetje, toen ik mijn eerste vriendje had. Ik was vijftien. Waarschijnlijk ook iets met zenuwen dus. Maar het is te lang geleden om me dat gevoel precies te herinneren.
Nu is het anders. Wat doen zenuwen met je? Wat is hun rol? En wat verandert er als je MS hebt? Ik heb er even een boekje over hersenen uit mijn studietijd bij gepakt. En een woordenboek. Dat zegt: een zenuw is ‘een verbindingsdraad tussen het centrale zenuwstelsel enerzijds en zintuigen en spieren anderzijds’. Nu begrijp ik het. Daar gaat het mis bij mij: het lopen gaat niet meer zo goed vanwege die kapotte verbindingsdraad.
Tijdens mijn studie was ik al geïnteresseerd in de werking van onze hersenen. Vandaar dat boekje. Terwijl ik toen helemaal gezond was. Interessante weetjes haal ik eruit. Zo zijn er 100 miljard zenuwcellen in onze hersenen. Heel veel dus. En ik kom het woord ‘zenuwalfabet’ tegen. Had ik nooit van gehoord. Maar zenuwcellen blijken met elkaar te praten. En onderzoekers begrijpen maar een klein deel van dat alfabet, dus zoeken ze verder. Dat is hoopvol. Ze doen hard hun best om de puzzel helemaal te maken.
En verder: myeline speelt een erg belangrijke rol bij MS. Myeline is de laag die om de zenuwcellen zit. Bij MS schijnt die laag af te brokkelen. En dat zorgt voor problemen. Myeline is dus heel belangrijk.
Ik haal ik er nog boek over MS bij. Dat heb ik natuurlijk pas in huis sinds ik MS heb. Ik moet eerlijk zeggen dat ik, ook al ben ik een echte lezer, weinig in dit boek heb gekeken. Ik ben meer iemand die vragen aan de neuroloog stelt, als dat nodig is. Dit boek zegt ook dat MS een aandoening van het zenuwstelsel is. Dit bestuurt als een soort computer het lichaam. En het zegt dat een beschadiging van het zenuwstelsel grote gevolgen heeft.
Het wordt duidelijker. Zenuwen zijn dus super belangrijk bij MS.
Maar uiteindelijk zijn die weetjes voor ons minder interessant. We ervaren de negatieve gevolgen van MS. De één meer dan de ander. Dat is wat telt.
Of… toch: helpt het dat je weet waarom je MS hebt? Dat je beseft dat er iets kapot is? Zoals een kraan of auto kapot kan zijn. Misschien wel. We krijgen geen antwoord op de vraag waarom je MS hebt. Ik weet het antwoord op die vraag voor mezelf in ieder geval niet. Heb die de eerste jaren na mijn diagnose ook vaak gesteld. Maar, ik weet wel dat het aan de afbrokkeling van de myeline in mijn hersenen en ruggenmerg ligt. Dát weet ik dan weer wel.
Nicole
Dit bericht heeft 0 reacties