‘Het is wel spannend dat mijn ouders dit gaan horen.’

Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke vader of moeder. Wonderlijk genoeg hoor je bijna nooit over wat dat voor kinderen betekent. Voor het derde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP sprak journalist Maarten Dallinga met Tessa (23) Martijn (28) en Anne-Frida (41) over hun ervaringen. Hoe is het om op te groeien met een chronisch zieke vader of moeder? Hoe beïnvloedt dat je leven? En praten zij hierover met hun ouders? Eerder heeft hij al met moeders en vaders gesproken over de invloed van een langdurige ziekte op het gezinsleven en hun rol als ouder.

Tessa, Martijn en Anne-Frida vertellen in vier afleveringen over het opgroeien met een vader of moeder met een ziekte zoals diabetes, COPD en een hersentumor en hoe dit hun ontwikkeling heeft beïnvloed. “Ik ben een goede steun geweest voor mijn moeder tijdens de behandeling van een hersentumor”, vertelt Tessa, “maar ik ben wel over mijn eigen grens gegaan”.

Zorgzame stilte

Binnen gezinnen is er vaak sprake van een zorgzame stilte. Er wordt weinig gesproken om de ander niet te belasten. Deze podcast laat zien hoe deze stilte vanuit kinderen werkt. “Mijn zus heeft weleens gezegd dat ik de perfecte dochter was”, vertelt Anne-Frieda. Achteraf gezien hadden haar ouders, vindt ze zelf, eerder mogen inzien hoe groot de invloed op de kinderen was.

De erfenis

Anne-Frieda kreeg op haar 24-ste een burn-out. “Een deel van de patronen waardoor je die burn-out krijgt, ligt in je jeugd.” Dit ontdekte zij tijdens gesprekken met een psycholoog.

Martijn wil eigenlijk liever het positieve ervan inzien en accepteren. “Anders kan je alleen boos zijn op iets wat niemand kan veranderen.”

“Het is wel spannend dat mijn ouders dit gaan horen. Ik vertel mijn verhaal,” vertelt Tessa.

Wat is nodig om de stilte te doorbreken?

Stichting BMP is door ouders en patiëntenorganisaties benaderd om uit te vinden hoe de stilte rond langdurige ziekte en ouderschap doorbroken kan worden. Dit heeft geleid tot het project Niet alleen ziek, waarin onder andere volwassen kinderen zijn geïnterviewd. Op basis van deze interviews is het derde seizoen van de podcast Niet alleen ziek gemaakt. De kinderen van toen willen direct betrokkenen uitnodigen om aan kinderen van nu te vragen: hoe is het voor jou? Ook vinden zij dat tijdens de behandeling aandacht moet zijn voor gezinsleden. Een terugkerend gezinsgesprek zou de zorgzame stilte kunnen doorbreken.

Overzicht afleveringen Niet Alleen ziek – de kinderen

  • Aflevering 1 – Een ziekte in huis
  • Aflevering 2 – Een gespannen laag
  • Aflevering 3 – De erfenis
  • Aflevering 4 – Wat ik anders zou doen

Niet alleen ziek is gemaakt door journalist Maarten Dallinga (maker van meerdere prijswinnende podcastseries, waaronder Verstrikt). Het derde seizoen is vanaf nu te beluisteren via www.stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher.

Abonneren is gratis.

Via deze link kun je de trailer beluisteren
Luister hier naar eerdere afleveringen van de podcast Niet alleen ziek

 

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Stichting BMP

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *