ae0DagboekJasmijn_Verhaal30Ik heb het al eens tussendoor verteld. Mama is door de neuroloog, de dokter die alles van MS afweet, doorgestuurd naar de afdeling Revalidatie. Revalidatie betekent zoiets als kracht terug krijgen. Bij de revalidatie zijn een heleboel verschillende dokters aan het werk om mensen te helpen. Als iemand een ziekte heeft, of bijvoorbeeld een operatie, of als iemand een ongeluk heeft gehad. Dan helpen de doktors.

Zo is er een revalidatie arts. Dat is de dokter die kijkt hoe ze iemand kunnen helpen en welke dokters daarvoor nodig zijn. Dus dat is de baas daar. Voor mama hadden ze een heel plannetje bedacht. Eerst gingen ze kijken waarom mama steeds zo vergeetachtig is. Of dat komt door de ziekte zelf. Of misschien wel door een andere ziekte waarbij je heel vergeetachtig wordt. Dus ging mama naar de psychologe. Daarover heb ik je toen verteld in het verhaaltje over ‘het geheugen’. Mama heeft daar toen een heel moeilijk onderzoek gehad. Het bleek eigenlijk dat mama door de ziekte MS vaak heel erg moe is. Ze neemt dan ook heel weinig rust en daardoor gaat mama dingen vergeten.

Toen is dat plan bedacht. Mama zou naar de volgende dokters gaan:
– Maatschappelijk werker. Dat is iemand die je helpt de dingen in het leven van de goede manier te bekijken.
– Fysiotherapeut. Dat is iemand die kijkt waarom je bijvoorbeeld pijn in je benen hebt en of je niet goed loopt bijvoorbeeld. De fysiotherapeut helpt dan op allerlei manieren. Dat kan zijn door massage, door training om de spieren weer sterker te krijgen of dat je hulpmiddelen krijgt. Een kruk of een speciale band om je been.
– Sporten. Hier gaan ze kijken wat mama kan doen om haar conditie goed te houden. Dat kan van alles zijn. Echt sporten met apparaten, zoals mensen dat in de sportzaal doen. Maar het kan ook zwemmen zijn, of bijvoorbeeld lopen met stokken; Nordic Walking.
– Ergotherapeut. Dat is iemand die je helpt eens goed naar je dagen te kijken. Dan bespreek je alles wat je doet op een dag. En waarmee je rust kan vinden of juist dingen beter kunt doen.

Mama ging zwemmen. Dat heet hydrotherapie. Dan is het water lekker warm. Dan ga je soms alleen maar ontspannen en soms oefeningen doen. En mama ging Nordic Walking leren. Dat leek mama erg leuk om straks samen met de hondjes te doen. Hieruit haalt mama haar beweging.

In mijn voorjaarsvakantie mocht ik een hele week met mama mee. Normaal doet ze al die dingen onder schooltijd. Maar ja, in die week kon dat niet. Iedereen vond het leuk om mij ook te zien. Zo kon ik mooi zien wat mama daar allemaal moet doen en wat ze daar leert. Ook kon ik zelf meer leren over de ziekte multiple sclerose en hoe we daar allemaal thuis beter mee kunnen omgaan.
Volgende keer vertel ik wat we allemaal gedaan hebben. Het was wel heel erg leuk.
daaaag

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *