Koude winterdagen zijn niet voor iedereen met MS fijn. Klachten als moeheid, stijfheid, last van je spieren en gewrichten kunnen erger worden. Je kunt er ook meer pijn door krijgen. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet om hier mee om te kunnen gaan.

Tips koude winterweer1. Door de kou kun je meer last krijgen van stijfheid of spasticiteit. Dat is als je spieren ineens ‘uit zichzelf’ gekke bewegingen maken of stijf staan. Als je daar meer last van krijgt door de kou, kun je aan je arts medicijnen vragen. Als je die al hebt, kun je vragen of je wat méér in mag nemen dan anders. Ook oefeningen zoals yoga of pilatus kunnen stijfheid verminderen.

2. Draag kleding in laagjes. Mocht je het warm krijgen, kun je die makkelijk uitdoen (en weer aan als je het toch weer koud krijgt)

3. Zorg dat je hulpmiddelen in orde zijn. Controleer dus je rolstoel en smeer desnoods de bewegende delen. Kijk of de remmen goed werken en of je banden niet te hard of te zacht zijn. Als je gaat lopen, kun je Nordic Walking stokken gebruiken in plaats van gewone. Als je een loophulp hebt, kun je er misschien wel ijssporen op zetten voor meer grip. Dat zijn een soort pinnen die meer houvast geven in sneeuw of ijs.

4. Drink veel warme dranken op koude dagen. Dan blijf je van binnen lekker warm. Denk aan warme chocomelk, thee of een soepje.

5. Houd je handen en voeten goed warm. Kou komt al gauw via je handen en voeten in heel je lijf. Die kunnen hierdoor ook heel veel pijn gaan doen.

6. Houd je vitamine D waardes in de gaten. Als die hoog genoeg zijn, zul je je beter voelen. En als het lukt, ga dan toch even naar buiten als de zon schijnt. Dat is ook goed om je lekkerder in je vel te voelen.

7. Zorg dat je genoeg eten in huis hebt dat je lang kunt bewaren. Bijvoorbeeld soep. Je kunt ook wat maaltijden in je vriezer invriezen voor dit soort dagen. Als je dan zelf geen boodschappen kunt doen, heb je toch genoeg in huis.

8. Zorg goed voor je gezondheid en pas op dat je geen kou vat. Als je je naar voelt, kun je contact opnemen met je dokter. Ook kun je om een grieppik vragen.

9. Probeer te bewegen, dat geeft je een warmer gevoel. Desnoods gewoon in huis.

Deze tips helpen je hopelijk een beetje beter om de koude winterdagen door te komen!

Door: Angelique

Heb jij juist last van de warmte? We hebben ook tips om af te koelen!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *