;
skip to Main Content

De architectuur van zenuwbanen

Chantal Tax is Medisch ingenieur en schrijft blogs op Kennislink. Deze keer vertelt ze over onderzoek naar de architectuur van de zenuwbanen. Best ingewikkelde kost, dus we hebben haar verhaal hier en daar zó aangepast dat het gemakkelijker te lezen is.
Wil je meer weten over Chantal Tax, bekijk dan hier haar profiel. In het filmpje op deze pagina legt ze bovendien meer uit over diffusie-MRI.

De architectuur van zenuwbanen

nieuws15_hersenarchitectuurZenuwbanen in onze hersenen vormen een soort rooster. Net zoiets als de draden in een stukje stof. Het oppervlak hoeft niet recht te zijn, maar kan (net als bij bergen) ook krom zijn. Zo’n rooster wordt ook wel ‘sheet’ of ‘grid’ genoemd.

Hersenonderzoekers vragen zich af welke plattegrond van straten het meeste lijkt op die van zenuwbanen in onze hersenen. Is dat bijvoorbeeld Londen of Manhattan?

Hier zijn al drie wetenschappelijke artikelen over verschenen in het beroemde tijdschrift ‘Science’. De meningen zijn verschillend. Welke plattegrond? En bestaat er eigenlijk wel écht zo’n overeenkomst? Kan nieuwe technologie helpen om dit uit te zoeken?

MRI

Met een speciale MRI, diffusie-MRI, kan het patroon van zenuwbanen duidelijk gemaakt worden. De schrijvers in het tijdschrift Science hebben het patroon (ook wel roosterstructuur) in de hersenen ontdekt. Ze vonden de structuur terug op verschillende plekken in de hersenen. Ook bij dieren zagen ze deze roosterstructuur. De roosterstructuur zou volgens de schrijvers een sterk verband hebben met hoe onze hersenen zich ontwikkelen (dat heet de embryogenese).

Oppassen geblazen

Maar hoe kan het dat deze structuur nog niet eerder ‘ontdekt’ is? Dit kan komen doordat andere technieken om zenuwbanen te onderzoeken soms beperkingen hebben. Heeft diffusie-MRI dan geen problemen? Toch wel. Daarom is het ook flink oppassen welke conclusies je er uit kunt trekken. Dat is wat de schrijvers van het stuk in Science ook zeggen: door de vele berekeningen en keuzes die je maakt tijdens een onderzoek, kun je ongemerkt op een verkeerd spoor terechtkomen. De nagemaakte paden die je ziet, zijn dan niet altijd echt: ze zijn afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden bij het namaken tijdens het onderzoek.

Negatieve reacties

Deze negatieve reacties hebben de schrijvers niet uit het veld geslagen. Ze hebben nog meer bewijs voor de roosterstructuur beschreven. Hun theorie heeft een hoop vragen opgeroepen. Tot nu toe zijn en kunnen die nog niet allemaal beantwoord worden. Wat nu? Zullen we ooit weten wie er gelijk had? Tja, dat is een lastige vraag. Misschien moeten er eerst nog meer technieken komen om dit te kunnen bewijzen.

Heel gaaf

Het UMC Utrecht probeert samen met de TU Eindhoven en Harvard Medical School een techniek te ontwikkelen om het rooster structuur te ontdekken. De schrijfster van dit blog (Chantal Tax) is nu in Boston om dit te onderzoeken. Ze mag samenwerken met belangrijke mensen die te maken hebben met diffusie-MRI. Ook de ontdekkers van de roosterstructuur zijn in Boston en ze hebben daar een unieke MRI-scanner. Heel spannend en gaaf dus allemaal. Wordt vast vervolgd!

Door: Angelique
Bron tekst en afbeelding: Kennislink

Gepubliceerd op MSweb: 24-09-2015

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top