MS kan verschillende klachten geven. Gelukkig komt het nooit voor dat iemand met MS tegelijk blind en verlamd is en ook nog last heeft van tintelingen of gevoelloosheid en duizelingen en… Het kan best zijn dat je van al die dingen eens een keer last krijgt, maar gelukkig niet van alles tegelijk.

Vraag je je wel eens af hoe het voelt om klachten van MS te hebben? Dat is best moeilijk om uit te leggen. Er zijn wel voorbeelden waardoor je het beter kunt begrijpen. Probeer er maar eens één uit!

1. Zware armen

Pak iets dat 1 kilo weegt, bijvoorbeeld een pak melk. Stel je eens voor dat dit je vork is! En probeer dan eens te doen alsof je een hap van je eten neemt en in je mond stopt. Zwaar is dat hè, als je dat meerdere keren moet doen om je bord leeg te eten? Sommige mensen met MS hebben hier ook last van.

2. Zonder beweging

55109_muismetallesGa eens 15 minuten in een stoel zitten, zonder je te bewegen. Echt he-le-maal stil zitten, alleen je ogen mogen bewegen. Lastig is dat, als je kriebel aan je neus hebt! Of als je tv kijkt en een andere zender wilt zien. Zo voelt dat als je door MS je armen en benen (bijna) niet kunt bewegen. Dan moet je steeds dingen aan iemand anders vragen om voor je te doen

3. In de rolstoel

Als je een rolstoel kunt lenen, probeer dan maar eens vlug door een winkel te gaan. Je zult zien dat dat lastig is. Het is druk en vol in een winkel. Mensen willen je wel helpen, maar weten vaak niet hoe.

4. Jezelf aankleden

Blijf als een slappe pop zitten en laat iemand helpen met je broek of trui aandoen. Best grappig om een keer te doen. Stel je voor dat je jezelf echt niet meer kunt aankleden. Hoe zou je je dan voelen?

35719_muiskoksmuts5. Proeven en ruiken

Wist je dat sommige mensen met MS ook klachten hebben met smaak of reuk? Dat kun je ook uitproberen. Dan doe je een blinddoek om en dan zegt je moeder tegen je: “Ik heb hier een boterham met pindakaas voor je.” Je weet hoe pindakaas smaakt, nietwaar?! Maar dan neem je een hap en… bleh! Dat is helemaal geen pindakaas! Stiekem heeft je moeder geen pindakaas, maar chocoladepasta op je brood gedaan! Je smaak is daardoor in de war. Dit gebeurt ook bij iemand die door MS niet goed meer kan proeven of ruiken. Je raakt in de war, omdat dingen niet meer ruiken of smaken zoals je altijd gewend was!

6. Klachten met praten

Als je twee snoepjes in je mond hebt, is het lastig om met iemand te praten. Je merkt dat je een beetje gaat stotteren of je verhaal opnieuw moet beginnen. Andere mensen kunnen je dan moeilijker verstaan.

7. Zware benen

Klachten door vermoeide of zware benen komen vaak voor bij MS. Als je iets zwaars aan je onderbenen of voeten bindt, bijvoorbeeld een netje met sinaasappels, dan merk je hoe lastig het is. Lopen gaat haast niet en de trap op en af gaan is ineens heel zwaar.

8. Dingen vastpakken

Doe een sok om je hand en probeer dan eens de rits van je broek of jas dicht te doen. Je zult zien dat je dingen veel moeilijker vast kunt pakken, net als sommige mensen met MS.

9. Kijken

2022 MuiS met brilPak een oude bril en verf de glazen. Ineens kun je niet goed meer kijken. Het komt door de bril natuurlijk. Maar als je MS hebt, kunnen je ogen zo slecht zijn, dat je alleen op die manier dingen kunt zien.

Misschien kun je zelf ook nog wel voorbeelden verzinnen. Het is interessant om eens uit te proberen. Je zult nog beter begrijpen hoe het kan zijn om klachten van MS te hebben. En je kunt je avonturen ook aan anderen uitleggen!

Meer lezen over klachten door MS? Klik hier.

Geplaatst: 6 november 2014 – Door: Angelique (Redactie MSkidsweb)
Bron: Bo Stern

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *