Als één van je ouders ziek is, is dat niet leuk. Voor je ouder niet, maar voor jou ook niet. Veel dingen in huis zullen anders gaan dan in andere gezinnen. Het is niet altijd makkelijk om daarmee om te gaan.

OuderWat het voor jou kan betekenen, hangt af van veel dingen. Bijvoorbeeld: wat en hoeveel merk je van de ziekte van je vader of moeder, hoe goed kunnen jullie daarover praten en hoe gaan alle gezinsleden met elkaar om?

In de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar veranderingen in gevoelens en gedrag van jongeren tussen tien en achttien jaar. 56 jongeren, die allemaal een ouder hebben met MS, zijn ondervraagd. Daarna zijn hun antwoorden vergeleken met die van 156 jongeren met gezonde ouders.

Vragen die gesteld werden, waren onder andere:

  • ben je bang, bezorgd of juist kwaad om de ziekte van je ouder?
  • voel je je verantwoordelijk voor de ziekte, denk je dat het jouw schuld is?
  • hoeveel moet je in huis extra doen omdat je ouder het zelf niet meer kan?
  • vind je het belangrijker om iets voor je ouder te doen dan iets voor jezelf?
  • zeg je daarvoor wel eens afspraken met vrienden of vriendinnen af?

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat kinderen met een ouder met MS: eerder bang zijn, sneller bezorgd, en soms kwaad om de gezondheid van hun vader of moeder.

Deze kinderen voelen ook een grotere verantwoordelijkheid en ze hebben meer taken in huis. Opvallend is dat jongens zich meer zorgen maken over hun moeder, en meisjes over hun vader met MS.

De onderzoekers denken dat het belangrijk is dat de gezinsleden van iemand die MS heeft, met elkaar praten over alles wat met de ziekte te maken heeft. Als iedereen eerlijk kan zeggen wat hij of zij denkt en voelt, zijn sommige problemen al bijna vanzelf opgelost.

 

Meer lezen over hoe kinderen omgaan met de MS van hun ouder? Klik hier.

Gepubliceerd op MSkidsweb: 28-09-2005

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *