;
skip to Main Content

Over MS vertellen op de basisschool?

Gezocht: vaders, moeders, opa’s, oma’s, buren of vrienden mét MS, die het leuk vinden daar meer over te vertellen in groep 7 of 8 op de lagere school.

BiebVan 9 t/m 16 november 2007 vindt de Week van de Chronisch Zieken plaats. Op de site www.chronischziek.nl kun je hier o.a. over lezen: “Chronisch zieken en gehandicapten willen de regie houden over hun eigen leven. Maar dit kan vaak niet zonder de medewerking van familie en vrienden, mantelzorgers, werkgevers, collega’s, en hulpverleners. Samen kan succesvol gewerkt worden aan meer zelfstandigheid en volledige participatie. Daarom is het thema in 2007 Samen Beter.”

MSkidsweb doet mee aan deze week met de activiteit “MS-project in de klas”. In groep 7 en/of 8 van de lagere school willen we zo aandacht besteden aan MS. Om dit mogelijk te maken, hebben we de hulp van mensen met MS nodig. Heb je een (klein)kind, neefje/ nichtje of andere bekenden op de lagere school en lijkt het je leuk om hier aan mee te werken? Of ken je iemand met MS die dit leuk vindt om te doen? Lees dan hieronder verder voor meer informatie.

Hoe zou de invulling van dit project er praktisch uitzien?

Je krijgt van ons spreekbeurtboekjes voor alle kinderen uit de klas. Daarnaast ontvang je een Multiple Choice quiz op papier, en nog wat leuke dingen om uit te delen (bijv. ballonnen of pennen). Ook een ‘werkplan’ met tips over hoe het één en ander aan te pakken, sturen we mee.

Het is de bedoeling dat je zelf afspraken maakt met de basisschool. Het project zou bij voorkeur moeten plaatsvinden in de week van 12 t/m 16 november, om goed aan te sluiten bij de Week van de Chronisch Zieken.

Op zich werkt het ‘t beste als in de klas (door de leerkracht) eerst aandacht wordt besteed aan de ziekte, bijvoorbeeld aan de hand van het boekje. Eén of twee dagen later ga jij dan naar die klas zodat je kunt vertellen hoe het is om zelf MS te hebben en om vragen van de kinderen te beantwoorden. Ook kun je dan samen met de kinderen wat testjes doen. Als er geen inleiding door een leerkracht gegeven wordt, kan er erg veel tegelijkertijd op de kinderen af komen waardoor er soms wat minder interactie is.

Dit project is eerder dit jaar al vaker gedaan en de reacties waren altijd heel positief. De kinderen vinden het ook erg interessant om vragen te stellen aan iemand die zelf MS heeft.

Lijkt het je leuk om op deze manier voorlichting te geven aan kinderen over MS?
Neem dan contact op met Ilse (ilse@msweb.nl).
Een pdf-bestand van het spreekbeurtboekje vind je ter inzage op www.mskidsweb.nl
We hopen op veel enthousiaste deelnemers!

 

Gepubliceerd op MSweb: 18-09-2007

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top