Zoals je misschien wel weet, krijgt iemand met MS ontstekingen die de beschermlaag van de zenuwen aantasten. Zo komen de opdrachten van je hersenen niet altijd aan waar ze zijn moeten. Net als bij een tuinslang met gaatjes of bij een kapot snoer, verdwaalt de informatie onderweg.

free_zenuwen_vkJe hersenen geven dan wel de opdracht ‘arm omhoog’, maar die opdracht komt helemaal niet aan, of niet op de goede plaats. De zenuwen kunnen hun werk niet meer optimaal doen.

Wil je meer weten over de zenuwen, zoals die in een normale, gezonde situatie werken? Lees dan de feiten en weetjes hieronder.

  • De signalen die de zenuwen versturen zijn eigenlijk kleine stroomstootjes. Je lichaam zit vol elektriciteit! Misschien heb je je elleboog wel eens gestoten aan de rand van de tafel? Dan voel je een schokje en tintelingen, omdat je een zenuw hebt geraakt. Dit voelt als een elektrische schok.
  • De snelste zenuwsignalen leggen meer dan 200 meter per seconde af. Dat is wel 720 km per uur! Wil jij net zo snel gaan? Dan moet je twee voetbalvelden achter elkaar over rennen in één seconde.
  • De route van je grote teen tot aan je hersenen duurt voor een zenuwprikkel minder dan 1/100ste seconde.
  • De langzaamste signalen leggen minder dan een meter per seconde af. Toch nog steeds zo’n 35 km per uur.
  • Ieder mens heeft ongeveer 150.000 km aan zenuwen in het lichaam. Dat is bijna vier keer rond de aarde.
  • De dikste zenuw is de grote beenzenuw in je heup en dijbeen, die zo dik is als je duim.
  • De langste zenuw zit in je scheenbeen en loopt van boven de knie tot bijna bij je enkel.
  • Onze hersenen krijgen iedere seconde heel veel informatie van onze zintuigen. Ook stuurt ons brein miljoenen signalen uit om onze honderden spieren te besturen. Daarom moeten we ons soms heel goed concentreren als we met iets heel moeilijks bezig zijn.

Wil je meer lezen over hoe het werkt met zenuwen, klik hier

Eerder gepubliceerd op MSkidsweb: 27-01-2016

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *