;
skip to Main Content

Zonneschijn en MS

Hoe meer je als kind in de zon bent, hoe minder kans je hebt om MS te krijgen.

d6bzon-wolkIn een tijdschrift waar allemaal onderzoeken in staan, hebben wetenschappers uit Los Angeles (Amerika) een verhaal geschreven. Daarin staat dat je minder kans hebt op MS als je als kind veel in de zon bent geweest. Dit geldt ook als er MS in de familie voorkomt.

MS komt in warme landen minder vaak voor. In koudere landen komt MS vaker voor. (Kijk maar eens HIER). Bij tweelingen die helemaal hetzelfde zijn, heeft maar 30% allebei MS. Deze dingen werden verder onderzocht.
De wetenschappers hebben gewerkt met 79 tweelingen, die hetzelfde zijn, maar waarvan er maar één MS heeft en de ander niet. 1149 tweelingen kregen een vragenlijst, met heel veel vragen over dingen die met MS te maken kunnen hebben.

In de vragenlijst werd ook gevraagd of ze vroeger als kind veel gesport of gespeeld hadden in de zon. Het ging om 9 verschillende acties in de zon.
De onderzoekers keken naar hoeveel er buiten gespeeld was en wanneer. In de lente, herfst, zomer en winter en of het dan lekker weer was. Ook keken ze naar hoe vaak ze als kind gingen zonnebaden of speelden op het strand. Verder werd er gekeken naar sporten in een team.

Bij de 79 tweelingen was er verschil. Sommige hadden minder lang buiten gespeeld of waren minder in de zon geweest.
Onderzoekers hebben de antwoorden van de vragenlijst in cijfers omgezet, om zo te kunnen zien wat de verschillen zijn.
Zo zagen ze dat je 43 tot 75 % minder kans hebt op MS, als je als kind meer in de zon bent geweest.
UV- straling, die de zon op je schijnt, geeft kennelijk bij gelijke tweelingen een bescherming tegen het krijgen van MS als je ouder bent.

Bron: Islam T, Gauderman WJ, Cozen W, Mack TM.-University of Southern California, Los Angeles, CA, USA – Neurology. 2007 Jul 24;69(4):381-8

Samenvatting in het Engels: klik hier

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top